2
Moderat
Publisert: 28.05.2016 kl 14:52

Snøskredvarsel for Sunnmøre region, Søndag 29.05.2016

Vått snødekke kan gi løssnøskred i bratte heng, både naturlig utløste og skiløperutløste.

Skredproblem 1

Våte løssnøskred

Ubunden snø

Over 900 moh
Løssnøskred
Naturlig utløst
Noen bratte heng
Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger. Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig nært terrengfeller.

Skredproblem 2

Glideskred

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Over 1000 moh
Flakskred
Naturlig utløst
Isolerte faresoner
Det er vanskelig å forutse når slike skred vil løsne. Unngå lengre opphold i og nedenfor fjellsider med ferske glidesprekker.

Skredfare

Snødekket er stort sett stabilt, men høge dagtemperaturer, regn og solinnstråling gir ett vått snødekke. Skyet vær nattestid gjør at snødekket vil være vått døgnet gjennom. Dette kan på utsette steder høyt til fjells gi våte løssnøskred, både naturlige og skiløperutløste. I områder med bratte, glatte sva med oppsprukket snø (sprekker), kan det gå glideskred når som helst på døgnet. Husk at skavler blir ustabile i varmen.

Skred og snødekke

Snøgrensen varierer mellom 500 og 800 moh. Snødekket er i hovedsak gjennomfuktet og uten særlig lagdeling. Over 1000 moh er det rester av skarelag i snøen. Noen steder, der våt snø ligger på glatte sva, er det observert glidesprekker i snøen som følge av at hele snødekket, enn så lenge, glir sakte på underlaget. Det er de siste dagene gjort observasjoner på enkelte ferske glideskred. Natt til lørdag var minimumstemperaturene +6 °C på Roaldshornet (1050 moh) i Stranda og 2 °C på Kvitenova i Stryn. På dagtid var det plussgrader i hele regionen.

Vær

Fra lørdag ettermiddag ventes S-SØ frisk bris utsatte steder. Regnbyger, lettere vær mot kvelden. 15-30 mm. Litt lavere temperatur. Søndag ventes overveiende SØ bris. Mye pent vær, utover ettermiddagen noe mer skyer. Ingen store temperaturendringer.

Var dette varselet nyttig for deg?

0 0

Forventet utvikling neste dag

1
Liten

Mandag ventes S-SØ bris. Pent vær, noe tilskyende utover dagen. Uendret eller litt stigende temperatur.

Snødekket drenerer smeltevannet og ev regn godt og skredfaren vurderes til faregrad 1-liten. Snødekket er stort sett stabilt, men vær fortsatt obs på at høye dagtemperaturer og mye solinnstråling gir ett vått snødekke. Dette kan resultere i våte løssnøskred.

Nysnø

lørdag
søndag
mandag
tirsdag

Vind

lørdag
søndag
mandag
tirsdag

Temperatur

lørdag
søndag
mandag
tirsdag

Snødybde

lørdag
søndag
mandag
tirsdag

Snømengde i %

søndag

Skiføre og snøfuktighet

søndag