Betydelig snøskredfare i fjellet

Publisert:

Det ventes mye nysnø og kraftig vind i fjellet på Vestlandet, spesielt Nord-Vestlandet i helgen. Det fører til økende snøskredfare.

Prognose nysnø neste tre dager

Det har lokalt kommet opp mot 50 cm nysnø i fjellet de siste dagene nord på Vestlandet og på Nord-Vestlandet. Påfyll av nysnø i fjellet kombinert med kraftig vind vil fortsette gjennom helgen, og det er spesielt Nord-Vestlandet som får mye nysnø. Det betyr at snøskredfaren øker i fjellet. I leheng vil det ligge ustabile flak av fokksnø som trenger tid på å stabilisere seg.

Overvåker snøskredfaren

Snøskredvarslingen på varsom.no starter med daglige varsler fra 1. desember, men det er allerede startet opp med overvåkende snøskredvakt fra 23. oktober. Det betyr at Snøskredvarslingen vil sende ut snøskredvarsel dersom snøskredfaren i et eller flere fylker vurderes til faregrad 4-stor snøskredfare eller faregrad 5- meget stor snøskredfare.

Det er viktig at de som ferdes i fjellet gjør gode vurderinger, og vær obs på at forholdene kan endre seg til full vinter i løpet av kort tid.

Fire gode råd

Snøskredvarslingen i Norge vil gi fire gode råd for å unngå snøskred tidlig i sesongen.

Følg med på forholdene. Allerede nå kan du måtte gjøre de samme vurderingene som midt på vinteren.
Ta det rolig i starten dersom du skal ut på skitur. Bruk de første turene til å trene med skredutstyr.
Skaff deg fersk kunnskap om snøskred. Det kan være lenge siden du har gjort skredfarevurderinger, og bruk tid til å repetere ved å lese på Snøskredskolen på Varsom.no
Husk at den nye snøen trenger tid til å stabilisere seg