Hopp til hovedinnhold

Varslingen i NVE har vært rammet av streik siden fredag 24/5-24. Streiken trappes opp ytterligere fom. mandag 3. juni, noe som påvirker naturfarevarslingen. Les mer her: Varslingen i NVE rammet av streik | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten fredag 01.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fersk fokksnø i leformasjoner i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Mer nysnø og vind fra vest vil danne ferske flak i østvendte heng som vil være lett å løse ut. Det er kaldt slik at de siste dagers fokksnøflak trenger lengre tid på å stabilisere seg.

Der det er avblåst vil det være stabilt snødekke med skare på overflaten.
Bygevær gjør at det kan være store lokale forskjeller på mengde nysnø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 31. mars 2022

Nysnø og sterk vind fra nord preger snøoverflaten nå.
Det gamle snødekket er smelteomvandlet og stabilt i store deler av regionen. Observasjoner fra Honningsvåg forrige uke tyder på at fokksnøen stort sett er godt bundet til den underliggende skaren.

Sør i Finnmark er det observert begynnende kantkornutvikling høyt i snødekket. Foreløpig har vi ikke fått observasjoner på det i region Finnmarkskysten.

Fjellvær

Torsdag 31. mars 2022

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet.

Fredag 1. april 2022

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest. -11 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet. Forbigående liten til stiv kuling midt på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS