Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal lørdag 26.12.2020

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Litt nysnø fører til ustabile nysnøflak i enkelte leområder, ellers stort sett stabile forhold.

Skredfarevurdering

Litt nysnø og noe økende vind kan danne ferske og myke nysnøflak som kan være mulig å påvirke. Fokksnøflakene fra tidligere i uka er vanskeligere å påvirke, men kan være noe større. Vær obs på at kulde de siste dager kan ha dannet kantkornlag i øvre deler av snødekket som kan være mulig å påvirke for en skiløper.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 25. desember 2020

Snøfallet i starten av uka ga nysnøflak som nå i varierende grad er vindpåvirket og dermed har ulik fasthet. På vindutsatte steder er snødekket avblåst ned til skaren. Under tregrensen ligger det stedvis en del ubunden tørr snø.

Tidligere i uka ble det ved Reineskarvet observert et svakt lag av kantkorn som det var mulig å påvirke. Kulda de siste dager kan ha dannet et slikt lag også i andre deler av regionen.

Onsdag ble det meldt om et par tilfeller av skiløperutløste str. 1 og 2 flakskred ved Hemsedal. Skredene ble utløst i den ferske fokksnøen fra tirsdag.

Natt til fredag var det klarvær og temperaturer fra 12 til 20 minusgrader i regionen. Torsdag ble det observert ferske sprekker i nylig transportert snø i høyfjellet i Hol.

Fjellvær

Fredag 25. desember 2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -17 °C til -9 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskying om kvelden.

Lørdag 26. desember 2020

3-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Stigende temperatur.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS