Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 03.05.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Sol og høye temperaturer kan føre til naturlig utløste, og skiløper utløste skred i bratte heng. Skredfaren øker utover dagen.

Skredfarevurdering

Sol og høye dagtemperaturer gjør snøen våt i alle himmelretninger. Det er lett å løse ut skred og skred kan løsne naturlig. Klarvær på natten gjør at snødekket fryser til i høyden, men sol og varme vil raskt bløte opp snøen, og skredfaren vil øke utover dagen.

Det finnes svake lag ved bakken. Det er usikkert hva som skjer når varmen trekker dypere i snødekket, men det kan føre til naturlig skredaktivitet og større skred. Snødekket vil være uforutsigbart noen dager nå inntil nysnø og svake lag er smelteomvandlet og fuktigheten drenert i alle himmelretninger.

Det varme været gir også fare for glideskred og skavlbrudd. Unngå opphold under glidesprekker og hold avstand til skavler.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 2. mai 2024

Søndag og mandag kom det litt nysnø i høyden. Denne har nå blitt påvirket av sol og mildvær. Det er fortsatt mye snø i fjellet, men i sørvendt terreng er rabber og steiner bare, og smelteomvandlingen er godt i gang. I nordvendt terreng over ca. 1200-1400 moh er det mer vinterlig snø og intakte skarelag. Snødekket har tidligere vært gjennomfuktet helt ned til bakken opp til ca. 1200 moh.

Det finnes kantkorn og begerkrystaller ved bakken. Disse har lagene har ikke vært et problem til nå, da de har vært beskyttet av et hardt og bærende snødekke. Det er usikkert når og hva som vil skje når pågående smelteomvandling av snødekket når ned til disse dypere lagene.

Det har gått mange små våte skred i bratt terreng de siste dagene.

Fjellvær

Torsdag 2. mai 2024

Oppholdsvær. Bris fra øst. -4 °C til 9 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fredag 3. mai 2024

Oppholdsvær. Bris fra øst. -3 °C til 10 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS