Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hardanger søndag 22.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå områder med fersk fokksnø. Ferske flak i leområder kan være lette å løse ut.

Skredfarevurdering

Unngå leområder med fersk fokksnø. Ferske fokksnøflak kan være lette å løse ut. Skredfaren er størst i områder som har fått mest snø den siste tiden.
Det kan også finnes vedvarende svake lag i snødekket. Dersom overflaterim eller kantkorn blir føyket ned vil det være lett å løse ut skred. Skytende sprekker er et tydelig faretegn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 21. januar 2023

Det er varierende hvor mye snø har kommet i ulike deler av regionen. Det er generelt mer snø i indre deler av regionen. Vinden har gitt flakdannelser mange steder. I skjermede formasjoner kan det fortsatt finnes myk snø.
Snødekket har tidligere vært påvirket av mildvær høyt til fjells, og mildværsskaren har vært observert opp til ca. 1400 moh.

Det finnes et kantkornlag ved bakken over ca. 1000 moh. Dette regnes ikke som et skredproblem i ytre deler av regionen. Basert på observasjoner fra naboregionene kan det ikke utelukkes at dette laget er mer problematisk i indre deler av regionen, som i områdene rundt Finse og i Eidfjord.

Vær obs på at flere perioder med kaldt og klart vær har gitt høye temperaturgradienter i snødekket og kan ha gitt gode forhold for dannelse av kantkorn høyt i snødekket.

Det har blitt observert overflaterim i store deler av Sør-Norge på fredagen. Det kan også finnes i Hardanger og bli føyket ned i små lommer.

Fjellvær

Lørdag 21. januar 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -24 °C til -8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Søndag 22. januar 2023

Oppholdsvær. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -22 °C til -6 °C på 1400 moh. Klarvær. Tilskyende utover dagen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS