Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 14.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det er lett å løse ut store skred i mange heng. Fjernutløsning fra slakere terreng er også mulig.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut skred, og skred kan fjernutløses fra avstand. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme, særlig på kvelden når bygene tiltar. Skredfaren kommer av mye vind og snø de siste dagene, dette har gitt stor pålagring av snø i leheng, og den vindtransporterte snøen ligger mange steder over et vedvarende svakt lag av kantkorn. På grunn av vedvarende svake lag som kan forplante seg langt, kan skred bli store.

Vær obs på at det kan gå skred også i skogen - selv små skred kan få store konsekvenser i nærhet av trær og andre terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 13. februar 2021

Siste uken har det kommet mye snø i regionen. Vind fra nordvest har flyttet mye av snøen og samlet fokksnø i leheng. I skogen er flakene mykere.

Både over og under et tynt skarelag fra desember ligger et lag med godt utviklede kantkorn. Dette finnes mange steder over ca. 300-400 moh, men lokalt er det variasjon i utbredelsen og egenskapene til dette svake laget. Det rapporteres også om et svært lettpåvirkelig kantkornlag nær bakken i skogen mange steder i regionen. I lune formasjoner i høyden kan det også finnes nedføyket kantkorn under fokksnøen.

Lørdag ble det observert et skred stort skred på Middagsaksla ved Brevikeidet. Fv. 7900 ved Holmbuktura og Fv. 4868 ved Pollfjellet ble stengt på grunn av snøskred fredag. Fredag ble det observert et stort snøskred ved Langlitinden ved Breivikeidet. Torsdag og fredag ble det observert flere middels store skred på østsiden av Lyngsalpene, samt både naturlige og fjernutløste skred på sørsiden av Tromsdalstinden.

Det observeres daglig drønn i snødekket, både over og under skoggrensa.

Fjellvær

Lørdag 13. februar 2021

5-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om formiddagen. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 14. februar 2021

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS