Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 09.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skred kan løysast ut i fersk fokksnø. Det er stedvis vedvarende svake lag under denne som gjør at skred kan bli store.

Skredfarevurdering

Økende skredfare på grunn av snøbyger og økende vind fra onsdag kveld. Økende vind kan raskt flytte ny og gammel snø og danne ustabil fokksnø i leheng. Mens det snør og blåser som mest kan enkelte naturlig utløste skred forekomme, særlig natt til torsdag.

Selv om været roer seg i perioder av dagen, kan skiløper eller skuter løse ut skred der det nylig har blitt transport inn snø. Kulden gjør at stabiliseringen av snødekket kan ta noe tid.

Bygevær vil gi lokale variasjoner i nysnømengde og vind, og dermed lokale variasjoner i skredfare. Skredfaren ventes å være størst i ytre deler av regionen hvor det ventes mest nysnø og vind.

Enkelte steder finnes vedvarende svake lag i snødekket. Om slike lag blir påvirka kan skred bli større enn om slike lag er fraværende. Skred kan også løses ut fra avstand. Det er usikkerhet knyttet til hvor dette laget er tilstrekkelig utviklet og hvor lett det er å påvirke laget.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 8. mars 2023

I helga har det kommet mye snø om nettene og det har tidvis vært vind. Mandag natt og formiddag kom det særlig mye snø på øyene, blant annet kom det ca. 50 cm nysnø i Grøtfjorden. På fastlandet kom det om lag 25 cm nysnø. I skogen og i skjerma terrengformasjoner er det ubunden snø, mens det på vindutsatte steder er fokksnø av ulik hardhet i flere himmelretninger.

Under snøen fra forrige uke er det stedvis kantkorn rundt skare, over ca. 500 moh. Laget er observert flere steder i regionen.

Tirsdag vart det observert flere bruddkanter og ferske skredavsetninger i fjella nord for Ersfjorden og Kattfjordeidet. Skredene ble vurdert som middels store.

Mandag var fylkesveg 7908 på Reinøya og den kommunale vegen til Vasstrand stengt på grunn av skred. Mandag ble også mange skred utløyst av skredtårn i Grøttfjorden som gikk ned på vegen.

På fjellet Buren blei det tirsdag observert rim på overflata, over hard fokksnø.

Fjellvær

Onsdag 8. mars 2023

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -19 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest snø i ytre strøk.

Torsdag 9. mars 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -14 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet. Usikkert værvarsel.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS