Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Langt ute på tynn is

Skiløpere oppnår en stor bæreflate mot isen, og kan komme langt på tynn is før de går gjennom. Det kan da være for langt inn til bærende is, så man har ikke krefter til å redde seg selv. Redningsfolk på trygg grunn når kanskje ikke frem med kasteliner.

Skøyteløpere er heldigvis ikke så utsatt for dette. Når de får litt fart oppstår det en trykkbølge foran skøyteløperen som raskt ødelegger svært tynn is. Skøyteløperen kommer derfor lengst på tynn is om man lister seg frem.

Går du gjennom isen anbefales det å snu og kjempe seg tilbake til der du kom fra. Det er den eneste retningen du vet at det finnes bærbar is, men har du listet deg frem eller økt bæreflaten med ski eller sparkstøtting, kan det være for langt. Er det kort til land kan det være det fornuftigste valget å slå seg mot land. Alle andre retninger enn der du kom fra, eller kort vei mot land, innebærer risiko for å gå tom for krefter før man finner bærbar is.

Noen ulykker i Norge

25. januar 1991 gikk to skiløpere gikk gjennom isen på Finnvollvatnet på Fosenhalvøya. Det hadde vært mildvær med kraftig regn i området. Trolig har de gått gjennom i et område hvor strømmen har smeltet isen fra undersiden. Siden de gikk på ski hadde de kommet for langt på den tynne isen til å klare å komme opp på isen igjen.

25. mars 1998 gikk en 53 år gammel skiløper gjennom den tynne vårisen på Gøksjø utenfor Reppesgårdbygda. En 64-åring hørte ropene og ville hjelpe med en stige, men skiløperen hadde kommet seg så langt utpå den lite bærende vårisen at også stigen gikk gjennom isen. 53-åringen ble reddet etter halvannen time av brannvesenet, mens redningsmannen dessverre druknet.