Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Våris

Det er heldigvis ikke så mange ulykker på våris, men når man først går gjennom isen er det ofte med fatalt utfall da det er nesten umulig å komme opp på trygg is igjen. Det vanlige er at man har startet på morgenen når isen var fast, og blitt overrasket av at bindingen mellom krystallene svekkes så raskt utover dagen.

Veien mot land kan da være det mest fornuftige valget, men det er kun hvis det er kort dit og du tror det er stor sannsynlighet for at isen vil briste om du prøver å ta deg opp på den. Mange må reddes med helikopter.

Ulykker forhindres også ofte av naturen selv ved at isen slipper fra land før resten av isen blir utrygg, men det er ikke alltid slik. Men våris med dårlig bæreevne er alltid grå i fargen, et klart faretegn på våren. Les mer om våris på sidene om istyper.

Noen ulykker i Norge

13. mai 1983 gikk to skiløpere gjennom vårisen på Holsjøen i Midtre Gauldal. De klarte ikke å komme opp selv. Mannen omkom mens kvinnen ble reddet.

27. juni 1993 druknet en mann da han gikk gjennom vårisen på Sjurfjellvatnet ved Harstad. Kameraten som kom etter forsøkte å få han opp uten nytte. Isen bare brast. Han ble hentet med dykkere etter noen timer, men var omkommet.

8. april 2006 syklet en mann ut på vårisen på Mjøsa ved Tingnes, da isen brast. Under redningen gikk også en av brannmennene gjennom isen. Syklisten måtte heises opp med helikopter, men var godt kledd. Han ble sterkt nedkjølt, men klarte seg. Som regel går isen tidligere på store sjøer som legger seg sent, slik som Mjøsa, og isen ble trolig ytterligere svekket av strøm gjennom sundet under brua ved Tingnes.