VARSOM: IS

LandsoversiktLandsoversikt

Gjelder fra fredag 8. november til fredag 15. november

Av nyheter vil vi nevne at iskart.no har fått ny drakt for å markere at det er en del av Varsom-familien. Forhåpentligvis er kartet også mer brukervennlig.

Østlandet og Sørlandet har hatt kaldt klart vær den siste uka og med det har isleggingen skutt fart denne uka. Kaldt og klart vær har til og med gitt islegging på de minste vannene ved kysten. Mange vann er ellers under islegging i fjellet, men vi har ikke bekreftet farbar is enda (vann med generelt mer enn 10cm is).

På Nord-vestlandet og nordover har det kommet endel nedbør som snø. Særlig nord i Nordland, Troms og Finnmark har fått mye snø. Dette har satt en demper i istilveksten på islagte vann og det gir også endel overvann der isen hadde lagt seg. I Troms og Finnmark er det bare de minste vannene i fjellet som vi regner som farbare.

Neste uke ser det ut til å bli kaldere i hele landet. Det kan sette fart på isleggingen. Særlig i Nord-Norge hvor ser det ut til at nedbøren uteblir og det til og med kanskje blir litt klarvær. Nedbør som snø i Midt- og Sør-Norge kan gi triste skøyteforhold og kanskje utfordringer med overvann.

Barn på isen. «Nylagt is er en magnet på utforskende barn, og iskunnskap må læres!» Mange bor nær en liten pytt eller elv som nå kan islegges. Ta barna med til isen og vis dem hvorfor det er farlig. La de holde hånda i vannet og kjenne hvor fort de blir kalde. Hell vann på isen og vis hvor glatt den blir, så de skjønner hvorfor de ikke vil klare å komme opp igjen av hullet uten hjelp.

All isinformasjon blir fortsatt synlig i iskart.no, og vi oppfordrer alle til å sende inn bilder av islagte vann så vi og andre som ferdes i fjellet kan følge med på hvordan isgrensen trekker seg oppover. En kan bruke både appen Varsom Regobs og nettsiden regobs.no.

Vi minner om at isvarselet ikke gjelder is på elver.

Les mer detaljer under detaljvarslene for hver region.

Se detaljer og forventet isutvikling i de 7 varslingsområdene ved å klikke i tabellen under.

Gyldighetsdatoer
Område Isvarsel
gyldig fra
Isvarsel
gyldig til
Siste
isobservasjon
Østlandet      
Rogaland - Agder      
Sogn og Fjordane - Hordaland      
Trøndelag - Møre og Romsdal      
Nordland      
Troms      
Finnmark      

Kontaktperson for isvarselet: Ragnar Ekker

Aktuelt ferdselstips

Is legger seg vanligvis i etapper, slik at isen på et vann har ulik tykkelse. Ofte ser man overgangen mellom is av ulik tykkelse som en skillelinje i isen, en endring i strukturen eller fargen på isen. Mål alltid isen på nytt før du krysser en skillelinje. Dette er særlig aktuelt den første tiden etter islegging. Videoen viser et eksempel

Iskartet kan også brukes i nettleseren på mobile enheter. Åpne chrome i mobilen og åpne deretter iskart.no. Meld fra til aask@nve.no om det ikke virker på din mobil!Se isproblemer i kart

Isproblemer generelt
Isproblemer ved kraftverk

Lær mer om is
Last ned en lettlest rapport med mye bilder som beskriver isprosessene i elver og innsjøer, samt på reguleringsmagasiner (22 Mb). Rapporten har også et eget kapittel om isproblemer og håndtering av disse, med nærmere beskrivelse av elleve større norske vassdrag. (trykk på bildet).

Isvarslingen på sosiale medier