VARSOM: IS

LandsoversiktLandsoversikt fredag 7. juni

Isvarselet avsluttes for denne sesongen og startes opp igjen i oktober.

7. juni er det meste av isen smeltet under ca 900-1100 moh i Sør-Norge. Isen ligger ned til ca 700 moh nord i Trøndelag og høydegrensen avtar videre nordover til ca 300-400 moh i Troms og Finnmark.

Høydegrensen varierer lokalt og er generelt lavest i snørike områder. Høyere opp kan noen vann ennå ha farbar is, men på denne årstiden er det stor variasjon i bæreevnen også fra sted til sted på samme vann.

All isinformasjon blir fortsatt synlig i iskart.no, og vi oppfordrer alle til å sende inn bilder av islagte vann så vi og andre som ferdes i fjellet kan følge med på hvordan isgrensen trekker seg oppover. En kan bruke både appen Varsom Regobs og nettsiden regobs.no.

Vi minner om at mange fjellvann er påvirket av reguleringer, og at svekkelsen av isen øker markant på våren når vannføringen øker. Les mer om det under bildet, der du finner våre viktigste ferdselsråd for årstiden. Lær enda mer om trygg ferdsel på Isskolen.

Merk at is i full oppløsing kjennetegnes med at den er mørk og når man bryter den opp ser man at den er satt sammen av staver. Dette er den den farligste istypen da det er vanskelig å vurdere bæreevnen og nesten umulig å ta seg opp av hullet igjen. Les mer om våris på Isskolen.

Les mer detaljer under detaljvarslene for hver region.

Se detaljer og forventet isutvikling i de 7 varslingsområdene ved å klikke i tabellen under.

Gyldighetsdatoer
Område Isvarsel
gyldig fra
Isvarsel
gyldig til
Siste
isobservasjon
Østlandet      
Rogaland - Agder      
Sogn og Fjordane - Hordaland      
Trøndelag - Møre og Romsdal      
Nordland      
Troms      
Finnmark      

Kontaktperson for isvarselet: Ånund Kvambekk

Aktuelt ferdselstips

Om våren omdannes isen til våris og mister bæreevnen. Vertikale krystaller med dårlig binding fylles med vann og gir isen en mørk farge. Selv 30 cm tykk våris kan være uten bæreevne. Bæreevnen blir stort sett dårligere utover dagen. Se den meget instruktive videoen fra svenske Sjörädningssällskapet.

Iskartet kan også brukes i nettleseren på mobile enheter. Åpne chrome i mobilen og åpne deretter iskart.no. Meld fra til aask@nve.no om det ikke virker på din mobil!

Se isproblemer i kart

Isproblemer generelt
Isproblemer ved kraftverk

Lær mer om is
Last ned en lettlest rapport med mye bilder som beskriver isprosessene i elver og innsjøer, samt på reguleringsmagasiner (22 Mb). Rapporten har også et eget kapittel om isproblemer og håndtering av disse, med nærmere beskrivelse av elleve større norske vassdrag. (trykk på bildet).

Isvarslingen på sosiale medier