Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Flom- og jordskredsituasjon i Trøndelag, helgen 17.-19. desember 2021

Publisert: 19.12.2021

Det var fare for flom og jord-, sørpe-, og flomskred på oransje nivå for deler av Nordland og Trøndelag lørdag 18. desember. NVE har nå nedgradert lørdagens flomvarsel fra oransje til gult nivå for søndag. Det er fremdeles mye vann i utsatte vassdrag, men vannføringen ventes å gå ned ettersom regnet avtar og det blir kaldere temperaturer. Status søndag 19. desember kl. 11.

Målt vannføring ved Grunnfoss i Verdalsvassdraget for perioden 15.-19.desember 2021. Kilde: sildre.nve.no.

Søndag er flommen på retur

Vannføringen er nå stort sett på retur i de flomutsatte vassdragene i Trøndelag.

 -Vannføringen er generelt ventet å gå under flomnivå avhengig av hvor mye regn det kommer i dag søndag. Vi opprettholder derfor flomvarsel på gult nivå ut søndagen, sier vakthavende hydrolog i NVE Seija Stenius.

I Verdalselva nådde vannføringen ved Grunnfoss nivået for 50-års flom før den kulminerte lørdag ettermiddag i kl.18-19- tiden. Søndag morgen er vannføringen fortsatt høy for årstiden, men under flomnivå.

Varslet mildvær med mye regn og vind fredag og lørdag

Meteorologisk institutt (MET) sendt ut farevarsel om mye regn på oransje nivå for deler av Trøndelag, gjeldene fra fredag ettermiddag til lørdag ettermiddag. Værprognosene tilsa opp mot 70-130 mm på 24 t. Mye regn kombinert med betydelig forventet snøsmeltning gjorde at NVE sendte ut oransje farevarsel for jord-, sørpe- og flomskred for fredag og lørdag, for områdene som ventet mest regn. Et gult flomvarsel for fredagen ble oppgradert til oransje nivå for lørdagen. 

Ved Åfjord på Fosen ble det målt ca. 105 mm regn fra fredag til lørdag, det er mer en halv månedsnedbør for desember på en dag ifølge MET. Du kan lese mer om nedbøren som ble målt denne helgen på METs nyhetssak.

Hendelser

  • 20 m bredt jordskred ved Namdalseid natt til lørdag, førte til lokalt strømbrudd
  • Utglidning av veg ved Åfjord, og jordras som stengte begge retninger Bråttåenget i Verdal
  • Et 20-talls veger i Trøndelag ble helt eller delvis stengt grunnet oversvømmelser i løpet av lørdagen (Fosen, Namdalen og øst for Trondheimsfjorden)
  • Verdalselva steg raskt fra natt til lørdag og nådde rødt flomnivå lørdag ettermiddag før den kulminerte, sentrum i Vuku ble oversvømt
  • Isgang i Driva og Gaula lørdag ettermiddag

Vær oppmerksom på utglidninger i vassdrag hvor flommen er på retur

En rask senkning av vannstanden etter flom kan forårsake lokale utglidninger langs vassdrag. Det er derfor viktig å være spesielt oppmerksom på utglidninger i områder hvor det er kartlagt kvikkleire, og i områder med marine avsetninger.

 - Jordskredfaren er generelt over i Trøndelag, og det er ikke registrert skredhendelser langs disse vassdragene hvor vannstanden nå er på retur. Fare for utglidninger i disse områdene er også liten på grunn av moderat til lav vannmetningsgrad i bakken. For sikkerhet skyld anbefales det å være oppmerksom inntil flomfaren er over, sier NVEs jordskredvakt Reidun Nikolaisen.

Du kan bidra

Du kan hjelpe oss å forbedre flom- og jordskrevarslingen ved å sende oss bilder av skader og konsekvenser nær deg i Varsom Regobs-appen. Du kan også sende oss bilder med e-post til flomvarsling@nve.no eller jordskredvarsling@nve.no 

Følg oss på https://twitter.com/varsom_no