Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Oransje farenivå for jordskred og flom for indre deler av Vestland fylke

Publisert: 10.11.2022

Det er ventet et kraftig lavtrykk med mye regn inn mot Vestlandet fra i dag. NVE og MET har derfor sendt ut farevarsel på oransje nivå for svært mye regn, flom og jord-, sørpe og flomskred for deler av Vestland fylke.

Gjeldene områder med farevarsel for flom og jord-, sørpe- og flomskred for deler av Vestlandet. Illustrasjon NVE.

Gode forberedelser er viktig for å redusere risiko for skader ved flom og jordskred. NVE oppfordrer både beredskapsapparatet lokalt og folk flest til å følge med og gjøre tiltak for å redusere faren for lokale oversvømmelser og skader. Aktuelle tiltak kan være å sørge for åpne avløpsveier, som stikkrenner og kummer, for å sikre at vannet får fri passasje når svært mye regn er ventet som nå. Sikre og flytt verdier som biler, campingvogner etc. bort fra utsatte områder langs elver og bekker.

Sjekk våre råd om forebygging

Fare for jord-, sørpe- og flomskred

NVE har torsdag formiddag sendt ut farevarsel for jord-, sørpe og flomskred på oransje nivå for indre deler av Vestland fylke på grunn av mye regn torsdag og fredag. For ytre strøk er farenivået vurdert til å være lavere, her er det sendt ut et gult farevarsel. Det ventes mye nedbør over store områder fra torsdag kveld til fredag kveld. Relativt høye temperaturer også høyt til fjells vil føre til snøsmelting. Kombinert med mye regn vil dette kunne gi fare for at det utløses sørpeskred. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred.

- Faren for skred er størst der det kommer mest regn. Hold deg unna bratte skråninger og bekker med stor og økende vannføring, sier Siv Åshild Seljesæter som er vakthavende på jordskredvarslingen i NVE.

Flom kan føre til alvorlige skader

Flom på oransje nivå er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden og kan medføre alvorlige skader. Oransje nivå krever beredskapsmessige forberedelser. Det ventes omfattende oversvømmelser, erosjonsskader, flomskader og flere skredhendelser på utsatte steder.

- Vannføringen vil stige mye med all nedbøren vi har i vente de neste 48 timene. Følg situasjonen tett, forbered deg ved å rense vannveier hvis du bor utsatt til. Vær særlig varsom hvis du ferdes ute, sier vakthavende hydrolog i NVE Trine Jahr Hegdahl.

 Flere naturfarevarsler for Vestlandet

I tillegg til farevarsel om flom og jordskred fra NVE har Meteorologisk institutt også sendte ut flere varsel om regn for torsdag kveld til fredag kveld for dette området.

  • Oransje varsel for Vestland fylke, midtre og indre strøk – svært mye regn, 80 – 150 mm/24 timer
  • Gult varsel for Vestland fylke, ytre strøk – mye regn, 60-100 mm/24 timer
  • Gult varsel for Sunnmøre – mye regn, 60- 70 mm/24 timer

De mest utsatte områdene kan lokalt få 150-180 mm på 36 timer, og opptil 200 mm på 48 timer fra torsdag kveld.

Vi vil ha bilder av ting som skjer!

Du kan hjelpe oss å forbedre flom- og jordskredvarslingen ved å sende oss bilder av faretegn, skader og konsekvenser nær deg i Varsom Regobs-appen. Du kan også sende oss bilder med e-post til flomvarsling@nve.no eller jordskredvarsling@nve.no.