Hopp til hovedinnhold

Krevende snøskredforhold i Norge-Norge

Publisert: 01.04.2022

I store deler av Nord-Norge, spesielt i Troms, er det stedvis svært lett å løse ut snøskred. Slik situasjonen er nå, er det det krevende å vurdere skredfaren for de som skal til fjells for å nyte snøen og finværet i helgen i de nordligste fylkene. NVE oppfordrer alle til å unngå skredterreng så lenge forholdene er slik som nå.

Torsdag var det to personer som klarte å løse ut skred på vedvarende svakt lag av kantkorn rett etter hverandre i Sør-Troms. Det viser hvor lett det er å løse ut skred i Nord-Norge disse dagene. Heldigvis gikk det bra med samtlige. Foto: Regobs / Espen@ObsKorps

Svært lett for skikjørere å løse ut skred 

I flere regioner i Nord-Norge, særlig i Troms, er det svært krevende for dem som skal ferdes i fjellet å vurdere skredfaren. Årsaken er at det er vedvarende svake lag av kantkorn høyt i snødekket som flere steder er svært lett å løse ut skred på. For deg som skal til fjells med ski, brett eller skuter er det svært vanskelig å vite hvor disse stedene er.  

 Kombinert med at det har kommet en del nysnø, er meldt fint vær til helgen og at det flere steder er svært lett å løse ut skred, gjør dette til en krevende helg for de som vil til fjells sier vaktleder ved Snøskredvarslingen Håvard Toft Larsen. 

Vi har sett flere eksempler på både fjernutløste og personutløste skred de siste dagene.  

Betydelig skredfare 

I helgen ventes det betydelig (faregrad 3) skredfare i flere regioner. Det er imidlertid ikke en situasjon hvor vi venter svært store naturlig utløste skred som når vei og bebyggelse, men det er en situasjon som er krevende og uoversiktlig for de som skal til fjells for å kjøre ski, brett eller skuter.  

 Skal du til fjells i Troms i helgen må du være klar over at det flere steder kan være svært lett for deg å løse ut skred som er store nok til å begrave seg og turfølget ditt, sier Toft Larsen  

Skred kan også fjernutløses noe som betyr at du kan stå i flatt eller slakt hellende terreng og likevel løse ut skred i bratte heng over deg. Det er derfor viktig at du ikke bare unngår bratt terreng, men også utløpsområder for skred 

Skredproblemet ligger skjult under snøen 

Det som gjør situasjonen ekstra vanskelig å vurdere for de som ferdes i fjellet er at skredproblemet ikke synes på overflaten. Det er et vedvarende svakt lag av kantkorn under fokksnøen som kan føre til skred, og du kan løse ut skred der overflaten er akkurat passe hard.  

 Noen steder er snøflaket på toppen for tykt og hardt til at det svake laget kan påvirkes, mens andre steder er snøflaket for tynt og mykt. Det gjelder å unngå de områdene der flakene er passe tykke og passe harde. Dette blir ekstra krevende når det er store lokale forskjeller på kort avstand forklarer Toft Larsen 

Unngå skred terreng inntil videre 

Det er svært vanskelig å vite hvor du kan løse ut skred slik forholdene er nå. Oppfordringen fra Snøskredvarslingen er derfor klar: 

 Slik situasjonen i Nord-Norge er nå, oppfordrer vi alle til å unngå snøskredterreng. Det kommer til å bli bedre med tiden, men akkurat nå er det god grunn til å søke mot mindre bratt terreng, sier Toft Larsen.  

Det kan være vanskelig å vurdere brattheten når man er ute, derfor anbefaler vi alle å laste ned Varsom Regobs appen som har bratthetskart med utløp som synliggjør disse områdene på et kart. 

Les detaljerte varsler på Varsom.no for ditt området.