Hopp til hovedinnhold

Økende snøskredfare 1. og 2. påskedag

Publisert: 11.04.2023

«Rundt Longyearbyen er det betydelig snøskredfare og vi følger tett med om situasjonen ikke bli enda verre. Lengre nord og sør på Svalbard ventes det allerede stor snøskredfare.» sier vaktleder Karsten Müller.

Flakskred nær Vikafjellet. Foto: regObs.no

Det kom mye snø i Nordenskiöldland forrige uke. De siste dagene har det blåst konstant, og det har bygget seg opp ustabile flak i terrengformasjoner som ligger i le for vinden. Søndag ventes enda en runde med nedbør og kraftig vind. 

Utviklingen i Sør-Norge

«Etter en rolig Påskehelg i Sør-Norge kommer det inn et lavtrykksystem på mandag som gir økt skredfare også her» forteller Müller.

I Rogaland og sørlig deler av Vestlandet kan skredfaren øke til betydelig på mandag. Nye fokksnøflak kan legge seg på en ustabil overflate av rim og kantkorn. I lavlandet vil regn gi fare for våte skred i alle himmelretninger. Også i Jotunheimen kan nysnø og vind danne ustabile flak i fjellet. «Vi oppfordre folk til å holde seg unna bratt terreng med fersk innblåst snø. Her kan det være lett å løse ut skred» sier Müller.

Følg med på utvikling av snøskredfaren på varsom.no. Varslene publiseres hver dag mellom kl. 15 og 16. «Last gjerne ned varsom-appen. Her kan du både lese varslene og dele dine observasjoner om snø og skred med andre», tipser snøskredvarsleren om.

Roligere i Nord-Norge

I Nordland ventes en mer vårlig situasjon. Skredfaren vil følge sola og svinge gjennom døgnet. I bratt solsider vil snøoverflaten svekkes etter hvert som sola står på og det er fare for våte, naturlig utløste skred. Nattestid og i skyggen vil snødekket fryse på og bli stabilt. Høyt til fjells kan det enkelte steder ligge ustabil fokksnø etter snøfallet fredag og lørdag.

I Troms og Finnmark er situasjonen ganske lik. Her finnes det i tillegg vedvarende svake lag dypere i snødekket, men de virker generelt vanskelig eller svært vanskelig å påvirke.

Snøskredvarslingen ønsker alle fortsatt en fin og trygg Påske!