Solfylt helg med bismak av skredfare

Publisert: 16.04.2021

Værmeldingen for helgen lover fint vær i store deler av landet, og alt ligger til rette for fine toppturer, men det varsles betydelig skredfare i flere regioner i landet. Vær tidlig ute eller legg sporene dine i mindre bratt terreng for å unngå skred.

Selv om været er fint er skredfaren betydelig. Naturlig utløste skred kan ventes. Foto: gustav@nve // Regobs

Sol og varme gir skredfare

 På grunn av solskinn og temperaturstigning ventes betydelig skredfare i store deler av landet. Solinnstråling og temperaturstigning vil svekke bindingene i snøen og det kan ventes naturlig utløste skred etter hvert som solen står på.

 – I helgen vil det være viktig å være tidlig ute slik at du rekker å sette sporene dine i snøen før solen er på sitt mest intense og dagen er på sitt varmeste. Sannsynligheten for naturlig utløste skred øker utover dagen forklarer vaktleder i Snøskredvarslingen Odd-Arne Mikkelsen.

Vedvarende svake lag kan gi svært store skred, pass på hvor du går

I Jotunheimen, på deler av Vestlandet, Nord-Vestlandet og i Nord-Norge er det vedvarende svake lag i snødekket. Det gjør det utfordrende å vurdere skredfaren på tur. Om og hvis solen og temperaturstigningen trenger ned til disse lagene kan det løsne svært store skred.

 – Skal du til fjells i en region der det er vedvarende svake lag i snødekket vil det være ekstra viktig å planlegge turen godt. Start tidlig så kommer du varmen i forkjøpet. Tenk også på hva slags terreng du har over deg når du er på vei hjem fra tur. Selv om du har kommet deg trygt ned en bratt fjellside i tide, går kanskje utmarsjen i utløpsområde for et naturlig utløst skred? sier Mikkelsen

Vær også obs på skavlbrudd. Varmen kan svekke skavlene. Hold avstand.

Komplekse forhold i Nord, planlegg turen med margin

I Nord-Norge vil en solfylt helg føre til at det vil gå skred i den nyeste snøen. Det kan gå enkelte store naturlig utløste skred og mange mindre skred grunnet solinnstråling og temperaturstigning. Planlegg turen med margin og hold avstand til utløpsområder utover dagen.

  – Det er all grunn til å være obs om du skal på tur denne helgen. Selv om det er vår i luften er det vinterlig lagdeling i snøen og skredfaren er betydelig avslutter sier Mikkelsen

Snøskredvarslene på varsom.no oppdateres kl 16 hver dag. Bruk de og bratthetskartene i Varsom Regobs appen når du planlegger tur, så kan du legge ruten i terreng der skredfaren er lavere.

God tur.