Våte skredproblemer i hele landet i pinsen

Publisert: 21.05.2021
Skal du på topptur i helgen? Det er faren for våte skred som kan løsne av seg selv, eller som du eller en i turfølget løser ut, som er skredproblemet du må være oppmerksom på.
Snøskred i Romsdalen, 19 mai 2021. Foto: Davidmountainguide // Regobs

Start turen tidlig

Våte løssnøskred løsner ofte når solen får varmet opp snøen utover dagen, så om du skal på tur og det er meldt strålende solskinn, slik som det er i Nord-Norge i helgen, må du tidlig opp, både for å få god snø og for å unngå de våte løssnøskredene.

–  Gå oppover mens det fremdeles er skare og kjør ned når det er 5-10 cm sløsj i overflaten, er rådet fra vaktleder og snøskredvarsler i NVE Håvard Toft Larsen

Selv om det blir kneppet kaldere i Nord-Norge de neste dagene er det litt «treghet i systemet» og smeltevann fra de siste dagene kan hope seg opp over lag i snøen og det kan løsne større, våte flakskred.

– Våte flakskred og glideskred er uforutsigbare, og det er vanskelig å forutsi når de løsner. Vær obs på hva du har over deg, våte skred kan løse av seg selv, advarer Larsen.

Fare for våte løssnøskred

Selv om snødekket flere steder på Østlandet kan ha tilpasset seg varmen, vil en skikjører fortsatt lett kunne løse ut våte løssnøskred enkelte steder i bratte hellinger.

– Synker du dypere ned enn til ankelen uten ski i den våte snøen, er snøen ustabil. Da bør du unngå skredterreng, sier Larsen

I høyfjellet der snøoverflaten fryser til vil faren for våte løssnøskred være liten, men høyt til fjells i nordlige fjellsider på Nordvestlandet viser nylig skredaktivitet at det trolig finnes vedvarende svake lag som enda ikke har stabilisert seg.

– Her må du være ekstra påpasselig på at du ikke er i utløpsonen for våte, naturlig utløste flakskred, sier Larsen.

Savner du vintersnøen?

Da er Svalbard stedet i helgen. Her er det fremdeles vinter og tørr snø, men også vinterlige skredproblemer. Nysnøen torsdag la seg over et lag av rimkrystaller og det kan være lett å løse ut skred på både dette rimlaget og på andre svake lag høyt i snødekket.