Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Vinterferie, snø og snøskredfare

Publisert: 18.02.2022

Idet vi er i ferd med å gå inn i vinterferieukene er det skiføre og bra med snø i store deler av landet. Om du legger turen til fjells må du også tenke på faren for snøskred.

Snøfokk i Hemsedal 13. februar 2022. Foto: Marve // Regobs

Østlandet har fått noen etterlengtede snøfall den siste tiden, og det har ført til en betraktelig bedring av skiføret i forkant av vinterferien. Vestlandet, Midt- og Nord-Norge har bra med snø og skiføret er mange steder veldig bra. Her kan du få en oversikt over snøsituasjonen i uke 7.

Skredfare og vinterferiestart

Mye snø og bra skiføre betyr også at du må ta hensyn til snøskredfaren ved ferdsel i skredterreng. I de fleste regionene ser ut til at snøskredfaren vil ligge på 2 moderat når vi beveger oss inn i vinterferien. Unntaket er Jotunheimen, Indre Sogn, Trollheimen og Nordenskiöld Land, med betydelig skredfare.

— Det er viktig å ikke miste respekten for snøskredfaren ved moderat skredfare. Det er nemlig ved moderat og betydelig snøskredfare de fleste ulykkene skjer, sier vaktleder i NVE Snøskrevarslingen Tommy Skårholen.

Med moderat skredfare følger gjerne godt skiføre og vær, og mange tar turen ut i fjellet.

Fokksnø og vedvarende svake lag

Det er fokksnø som er hovedskredproblemet i de fleste regionene det varsles for. Fokksnø kan du ofte kjenne igjen i terrenget fordi den ligger i snøoverflaten der vinden har lagt fra seg snø.

Mange av regionene har også vedvarende svake lag som skredproblem. Dette er mye mer utfordrende å gjenkjenne og unngå, fordi det ligger gjemt nede i snødekket. Kantkorn finnes i flere landsdeler, men det er særlig i Nordland og på Østlandet problemet er utbredt.

— Vedvarende svake lag har også den egenskapen at du kan fjernutløse skred. Det vil si at du kan stå i flatt terreng å løse ut skred i bratte heng over deg, fortsetter Skårholen.

Observasjoner er viktig for varslingen

Hver ettermiddag, innen kl.16, vil nye snøskredvarsler publiseres på Varsom.no.

— Observasjoner er kanskje det viktigste hjelpemiddelet vi har når vi gjør skredfarevurderinger i Snøskredvarslingen, sier Skårholen. Vi oppfordrer alle til å bruke Varsom-appen for å dele observasjoner.

Med appen Varsom Regobs kan alle bidra ved å legge inn observasjoner, og det krever ikke mye kunnskap. Det kan være bilder av vær, ferske skred eller andre faretegn rundt deg. Det trenger heller ikke være i en varslingsregion, det kan være hvor som helst du måtte være på tur, eller i området rundt skisenteret du kjører på ski i. Da hjelper du også andre som ferdes i fjellet med å gjøre gode vurderinger, også i områder som ikke har daglig snøskredvarsling.

Denne appen har også bratthetskart med skredutløp, som gjør at du kan se hvor det er skredterreng og ikke, som er svært viktig å være klar over når du planlegger en tur.

Råd for heisbasert skikjøring

Det er ikke bare på tur i urørt natur eller på topptur du må tenke på skredfare.

— Når du står i skiheisen eller cruiser ned preparerte løyper er det vanligvis greit å være avskrudd når det gjelder snøskredfare. Med en gang du svinger ut av preparerte løyper, er det helt andre regler som gjelder, sier Skårholen.

Senest onsdag ble en skiløper tatt i skred i Trysilfjellet, og det har vært flere skiløperutløste skred tilknyttet skikjøring utenfor preparerte løyper i vinter. Husk at dersom det er bratt nok og tilstrekkelig med snø til å kjøre ski, så er muligheten for å løse ut skred til stede. Les mer om anbefalinger omkring heisbasert offpiste på fnugg.no.