Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

11 personer har omkommet i snøskred hittil i år

Publisert: 10.04.2019

Hittil i år har 11 personer omkommet i snøskred. Det er flere enn de siste fire årene til sammen, og sesongen er ikke over. NVE oppfordrer folk til å tenke sikkerhet i fjellet i påsken og tiden etter påske.

Årlig har det omkommet folk på grunn av skavlbrudd. Hold god avstand fra kanten. Stedvis er skavlene svært store. Foto: harvey@ObsKorps

Med 11 personer omkommet i snøskred hittil i år er denne sesongen den dødeligste snøskredsesongen på flere år. I årets statistikk er det to skuterkjørere, syv skikjørere og to personer som ble tatt av skred på vei.

Vi i Snøskredvarslingen synes dette er forferdelig trist. Dette er personer som har tilfelles at de ikke har kommet trygt hjem fra tur og arbeid sier Emma Julseth Barfod i Snøskredvarslingen.

Vedvarende svake lag kan være årsaken

Uten at vi kjenner til detaljene i hver snøskredulykke, er det trolig vedvarende svake lag i snøen som er årsaken til de fleste skredene.

Slike lag kan være vanskelig å oppdage og gi få faretegn, men så lenge snøskredvarslene på varsom.no nevner vedvarende svake lag som skredproblem i din region, er det grunn til å ta konservative valg i fjellet sier Barfod.

Det er særlig utfordrende å oppdage og gjenkjenne at det er vedvarende svake lag i snødekket når man kjører snøskuter, men det krever også mye kunnskap og erfaring å gjenkjenne slike lag når man ferdes på ski/snowboard.

Den siste fatale skredulykken skyltes et skavlbrudd. Det er vanskelig å forutse når skavler knekker, og vi har dessverre årlig dødsulykker som skyldes skavlbrudd.

27 omkomne siste 5 år

I løpet av de siste 5 årene har det omkommet 27 personer i skredulykker i Norge. Av de 27 personene er det fem skuterkjørere, fire omkomne i skred på hus og vei, to som har gått på bena og 16 som har vært på ski-/snowboard. Fem av de 16 ski-/snowboardulykkene har vært knyttet til skavlbrudd.

Økt fokus på skuterkjøring og utenlandske turister

Ingen av snøskuterførerne har hatt skredutstyr på og med seg, mens alle de som har omkommet på ski/snowboard har alle brukt skredutstyr.

Det at vi har fått snøskred inn i lærerplanen for snøskuterlappen håper vi kan bidra til færre fatale skuterulykker i fremtiden sier Barfod.

Ni av de 16 som har omkommet på ski de siste årene har vært utenlandske skiturister. NVE jobber aktivt for å nå den økende andelen utenlandske turister som entrer fjellheimen, og snøskredvarslene på varsom.no finnes også på engelsk.

- Nå er også den nye varsom-regobs-appen tilgjengelig på engelsk, og sammen med kontinuerlig innsats for å spre informasjon om snø og snøskred på andre språk, håper vi å nå flere av de utenlandske skituristene sier Barfod.

Snøskredvarslingen håper reiselivsaktørene vil hjelp til å med å spre informasjon om snøskredvarslingen til sine gjester, se for eksempel denne informasjonsfilmen fra Visit Norway. 

Flest skredtatte i april og snart påskeferie

Nå er det snart påskeferie og mange skal til fjells i ferien. Tradisjonelt er april den måneden hvor det er flest fatale skredulykker. I Nord-Norge, på Svalbard og Jotunheimen har vi fremdeles vedvarende svake lag som krever konservative veivalg i terrenget. Vi oppfordrer folk som ferdes i fjellet til å sjekke de oppdaterte snøskredvarslene på varsom.no før de går på tur.

- Vi er på jobb hver dag i påsken for å gi de som ferdes i fjellet best mulig grunnlag for å ta trygge veivalg på tur. Vårt mål er at alle skal komme trygt hjem. Bratthetskartet i den nye varsom-regobs-appen og kartene i KAST kan hjelpe deg å gjenkjenne skredfarlig terreng avslutter Barfod.


Oppdaterte snøskredvarsler finner du på varsom.no, bruk den nye varsom-regobs-appen på mobilen, planlegg turen din med margin og søk på skredskolenvarsom.no for å lære mer.

Under ulykker på varsom.no finner du mer informasjon og oppdaterte grafer over ulykker og hendelser siste fem år.