Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

14475 «regobs’er» i løpet av skisesongen

Publisert: 17.06.2020

Fra den første snøen kom i starten av oktober til nå har observatører og andre som ferdes i fjellet levert 14 475 observasjon av snø og snøskredfare i Varsom Regobs. Det har gitt oss i Snøskredvarslingen verdifull informasjon.

Skred i Finnbujuvet på Vikafjellet 25. mai. Foto: Kroken // Regobs, https://www.regobs.no/Registration/236971

Informasjon om vær- og snøforhold er verdifullt for oss som lager snøskredvarslene. Det gjør at varslene blir bedre og mer presise. Observasjoner som gjøres av lokale observatører og andre folk som ferdes i fjellet, og som legges inn via Varsom Regobs er viktige.   

14 475 observasjoner 

Årets skisesong startet tidlig, og siden 1. oktober har det kommet inn hele 14 475 snøobservasjoner i Varsom Regobs. Det er ny rekord, og gir i gjennomsnitt 55 observasjoner per dag. I denne Regobs'en gir brukeren "Toggs@rkh-skredgruppa" oss verdifull informasjon både om vær og skredaktivitet. 

 

Et bilde kan si mye! Foto: Toggs@rkh-skredgruppa // Regobs (trykk på bildet for større versjon)

Omtrent 1/3 fra frivillige 

3988 observasjoner er levert inn av lokale observatører som observerer på oppdrag fra Snøskredvarslingen. NVE, MET, SVV og Forsvaret står for drøye 5400 av observasjonene. Det betyr også at «turfolket», altså privatpersoner og frivillige som ferdes i fjellet, står for hele 5065 av observasjonene 

Skavlbrudd og andre faretegn 

Over 9000 av observasjonene handlet om ferske skred, skavlbrudd og andre faretegn. Det er det verdifullt at dere melder inn, for det gir oss informasjon om blant annet hvor ustabil snøen er, og om varslene våre traff.  

Brukernavnet «sindrejh» kom med denne observasjonen i april. Han gir oss og andre som ferdes i fjellet en klar advarsel om at vi må være obs på skavlbrudd.  

 

Et skavlbrudd er nært forestående. Foto sindrejh//Regobs (klikk på bildet for større versjon)

I tillegg til skred og andre faretegn er observasjoner av været verdifullt. Kanskje er været annerledes der du er enn det som er meldt? Det er kommet inn 7082 observasjoner av vær siden starten av oktober. Det gir oss verdifull info om værforholdene i regionen som kanskje ikke fanges opp av et værvarsel. Når det fyker godt fra toppene som i denne regobsen fra "Jr@rkh-skredgruppe" er det er klart tegn på at vi har vindtransportert snø. 

 

Snøføyke fra toppene er et sikkert tegn på vindtransportert snø og fokksnø som skredproblem, Stryn 6. april. Foto: Jr@rkh-skredgruppe /Regobs  (klikk på bildet for større versjon)

Info om snøen er viktig!  

I tillegg til været er informasjon om snøen og hvordan snøen er bygget opp veldig verdifullt. Er det løssnø tilgjengelig for vindtransport? Er det lagdeling i snøen? Omtrent halvparten av observasjonene som har kommet inn beskriver snøen på en eller annen måte. Noen graver, bokstavelig talt, dypt i snøen, mens andre nøyer seg med å beskrive overflaten.  

Drøye 4000 av observasjonene viser snøprofiler og ulike stabilitetstester som er gjort. I bildet til venstre under (denne regobsen) har brukeren "Ingrid@vestland_fk" i Sogn gravd en snøprofil og forteller oss at det er våt til fuktig snø i hele profilet (110 cm), og at vann hoper deg opp over skarelag. Dette gir forhold for våte flakskred. 

I bildet til høyre (denne regobsen) har "Sølve@Nordland_fk" funnet ut at det er lett å løse ut en blokk av snø på et nedføyket lag av nysnø under fokksnøen, mens det er vanskeligere å løse ut skred på kantkornlaget lenger ned i snøen. Det forteller oss at fokksnø bør være hovedskredproblemet, mens kantkorn kan være skredproblem nummer to.  

 

4000 snøprofiler og stabilitetstester har fortalt oss mye om oppbygningen og stabiliteten til snøen. FotoIngrid@vestland_fk og Sølve@Nordland_fk // Regobs (klikk på bildet for større versjon)

Sharing is caring 

Uansett om du har vært på jobb i fjellet når du har levert observasjoner, om du har vært hjemme i stua og sett et skred, gravd profil i snøen når du har vært på tur eller meldt inn vær og faretegn, er vi veldig takknemlige for den informasjonen som du deler med oss and andre via Varsom Regobs. Snøskredvarslene for den regionen du ferdes i blir bedre desto mer informasjon vi har fra fjellet og dine observasjoner kan hjelpe andre til å ta kloke valg i fjellet.  

Tusen takk og god sommer!

PS! Husk at du kan bruke Varsom Regobs appen til å melde inn andre naturfarer som flom- og jordskred også!

Figuren nedenfor viser at en drøy tredjedel av observasjonene vi har fått inn i Varsom Regobs kommer fra frivillige. Vårt faste observatørkorps står for en drøy fjerdedel, Veivesenets vei entreprenører (drift@svv) står for en snau fjerdedel, mens Forsvaret, MET, NVE og SVV samt automatiske skredregistreringsstasjoner står for 15% av observasjonene.