Legg søndagsturen til lørdag

Publisert:

Søndag kommer en ny runde med lavtrykk som gir storm i nord og fare for naturlig utløste skred på vestlandet.

Lavtrykk med vind og nedbør treffer vestlandet søndag, som gir fare for naturlig utløste skred. Foto Jostein Aasen.

Bygevær innleder helgen

Bygevær fra nordvest preger stort sett hele kysten fra Nordfjord til Honningsvåg fredag. Snøskredfaren økte til betydelig i flere regioner i nord fordi det er meldt stedvis kraftige snøbyger. Værprognosene er usikre, men der det kommer mye nedbør og vind fredag vil det samle seg opp fokksnø i leheng som kan være lett å løse ut.

Roligere vær lørdag

Planlegger man utendørsaktiviteter i helgen er det lørdag som er dagen. Enkelte solgløtt kan gi fint turvær, selv om det ligger an til betydelig med vind i nord, spesielt mot kvelden.

Når det gjelder skred er mye av problematikken knyttet til fokksnø. Fredagens fokksnø kan være lett å løse ut skred i. I noen regioner er det også vedvarende svake lag.

Ny runde med kraftige lavtrykk søndag

Mot lørdag kveld øker vinden på i nord. Dette fortsetter inn i søndagen med opp mot sterk kuling og storm i fjellet. På Vestlandet blir det ikke bedre. Der har det vært mye vær hittil i vinter, og et nytt lavtrykk som kommer innover kysten fra sørvest tar med seg mildvær, betydelige nedbørsmengder og kraftig vind. Nedbøren kan komme som regn flere steder, og dette svekker snødekket og kan føre til naturlig utøste skred. Med andre ord, en god dag for Monopol og vafler.