Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Regobs i bilder - utvalgte blinkskudd fra måneden som var

Publisert: 05.03.2020

Visste du at alle observasjoner og bilder som blir lagt inn i Regobs blir brukt i vurderingen av snøskredvarselet for de neste dagene? Enkle observasjoner eller bilder kan være verdifull informasjon for en snøskredvarsler.

Elisabeth Mathisen tok dette blinkskuddet av et skred på vei ned fjellsiden 1. mars i regionen Tromsø. Foto: Regobs.no / Elisabethmathisen

 Hver måned sendes det inn hundrevis av bilder gjennom Varsom Regobs plattformen. Her kan du se noen utvalgte bilder fra måneden som var.

Politiet i Sør-Øst har lagt inn dette bildet fra 19 februar. En hytte ble ødelagt i skredet. Foto: Regobs.no / Politiet i Sør-Øst

25. februar la Statens Vegvesen inn dette bildet. Det svært store skredet anslås til å være 400m bredt i toppen, og bruddkanten var på hele 2 meter. Foto: Regobs.no / Jens@SVV

Informasjon om nysnø er viktig for å lage et godt varsel. Her har Linda varslet om kritiske mengder nysnø i Indre Sogn den 12. februar. Foto: Regobs.no / Linda@Nortind

Noen ganger går det nesten galt. Denne gangen gikk det fint, men når det registreres i Regobs så kan redningstjenesten vite at det ikke ligger noen begravet i snøen. Foto: Regobs.no / petter@norskluftambulanse

Hver dag gjennom hele vinteren jobber tre snøskredvarslere og en snøskredmeteorolog med å utarbeide 23 snøskredvarsler for forskjellige regioner i Norge. Disse personene sitter ofte spredt rundt i hele landet, og er ikke nødvendigvis i nærheten av regionen de varsler for.

For å lage et godt snøskredvarsel så er først viktig å få en god oversikt over nåsituasjonen. Et snøskredvarsel er en prognose der en forsøker å forutsi hvordan snøforholdene blir i morgen. For å lage en god prognose er det essensielt å vite hvordan situasjonen er nå. Varslerne bruker informasjon fra blant annet værstasjoner, værmodeller, webkamera, vegmeldinger, media og ikke minst observasjoner i Regobs.

I alle områdene hvor det utarbeides daglige snøskredvarsler er det en til flere lokale og utdannede snøskredobservatører som sender inn viktig informasjon om snødekket. De bidrar med den aller viktigste informasjonen til varslingen.

NVE har, i samarbeid med SVV og MET, bygget opp et stort observatørnettverk som utgjør både betalte og frivillige observatører. Disse bidrar med 1-2 observasjoner for hver region hver uke. Det betyr at det er mange observasjoner som sendes inn, men det er fortsatt mange dager varslerne ikke har noen fersk informasjon om forholdene den aktuelle dagen.

Visste du at alle observasjoner og bilder som blir lagt inn i Regobs blir brukt i vurderingen av snøskredvarselet for de neste dagene? Enkle observasjoner eller bilder kan være verdifull informasjon for en snøskredvarsler. Eksempler på dette kan være et bilde av snøoverflaten, drønn, ferske skred, hvor mye nysnø som er kommet der du er eller observasjoner som snø som flytter på seg på grunn av vinden.

Vil du være med å bidra til et bedre snøskredvarsel?

Her kan du se Heidi forklare hvilke observasjoner som kan gi et bedre snøskredvarsel for din region!

Gå inn på Regobs på 1-2-3 for å lære mer om hvordan du veldig enkelt kan laste opp bilder og annen informasjon til Regobs. Vi trenger observasjoner og bilder av snø/faretegn, som for eksempel ferske skred.