Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Skal du til fjells i helgen?

Publisert: 23.04.2020

Husk at snøen og fjellet ikke bryr seg om at du er desperat etter å få luftet skiene. Skal du ferdes trygt må du gjenkjenne helgens skredproblemer og ta med utstyr så du er i stand til å klare deg selv.   

Godt vær og godt skiføre gjør at det er ventet at flere tar turen til fjells i helgen. Husk at fjellet ikke bryr seg om at du har fryktelig lyst på en skitur. Foto: regobs/urpu

I løpet av de siste dagene har vi sett flere eksempler på naturlig utløste skred; både flere glideskred og naturlig utløste våte løssnøskred. Skred som har gått i kjente skredløp fra høyfjellet og ned i lavlandet har vist seg å få lange utløp med store skredmasser, slik som skredene som gikk ved Fjærlandsfjorden og på Sunnmøre onsdag.

Skredfaren er der – uansett!

Om du tenker at du har noe «uoppgjort» med vinteren og tar turen til fjells i helgen, så husk at selv om du har aldri så lyst til å lufte skiene, bryr ikke snøen og fjellet seg noe om det. Skredproblemene og faren for skred i bratt terreng er der uansett.

HRS gikk tidligere ut og ba oss om å utsette toppturen for å ikke belaste helse- og redningstjenesten unødig. Det gjelder fremdeles. Det vil si at om du skal på tur i helgen må du være i stand til å klare seg selv.  Sørg for at gruppa di har det utstyret som trengs til å hjelpe dere selv med å komme trygt ned til egen bil uten å belaste rednings- og helsetjenesten unødig.

Timingen er viktig i Sør-Norge

Nattefrost gjør at snødekket fryser til om natten. Tidlig på morgenen vil derfor snødekket være hardt og stabilt. Etter hvert som temperaturen stiger og solen begynner å ta mykes snøen opp og skredfaren øker. Du må derfor forflytte deg etter solen. Bratt sydvendt terreng bør du holde deg unna fra midt på dagen siden vi venter at solen og varmen kan svekke snødekket og føre til middels store naturlig utløste skred. I nordvendte fjellsider er det fremdeles tørr snø.

Pass på glideskred og skavler

Vær også oppmerksom på glidesprekker og glideskred. Når snødekket fuktes opp utover dagen øker risikoen for glideskred, men det er svært vanskelig å forutsi når de løsner. Vi har sett mange eksempler på glideskred de siste dagene. 

Svært myke snø og vind i fjellet i vinter har ført til at skavler er veldig store. Hold god avstand til skavlene. Husk at de kan knekke i en 45 graders vinkel innover, så hold god avstand! Skavler som detter ned kan også føre til skred i snøen nedenfor.

Vedvarende svake lag

For de som tenker seg til Jotunheimen og indre Sogn: her er det fremdeles vedvarende svake lag høyt i snødekket. Overliggende snø er stort sett hard og det er vanskelig å påvirke lagene, men eventuelle skred har vist seg å bli svært store.

Tørr snø og vind kan gi betydelig snøskredfare

Store deler av Nord-Norge påfyll av snø og vind på lørdag. Det vil skape fokksnøflak i leområder som vil legge seg over skare. Det kan være lett å løse ut skred i fokksnøen og snøskredfaren ventes å øke til betydelig.  

Varslene på varsom oppdateres hver dag kl 16 og varslene gjelder to døgn frem i tid. Les varslene, lær deg hvordan du skal håndtere skredproblemene og ikke mist hodet og bli våryr selv om du nå skal på ski for første gang på flere uker! Fjellene står der til neste år også.