Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøprofilverktøy i regObs

Publisert: 21.12.2018

Som en julegave til skifolket ble ny regObs-web med mulighet til å legge inn snøprofiler lansert tidligere i desember.

Nå er det også mulig å legge inn snøprofiler i regObs-web. Foto: regobs/Salvesen/cryosphericsciences

Da ny regObs-web ble lansert tidligere i desember inneholdt den noe som har stått på ønskelisten til både regObsbrukere og snøskredvarslingen i flere år: muligheten til å legge inn snøprofiler uten å måtte gå via en tredjepartsløsning. – Dette var en skikkelig julegave som vi har ønsket oss lenge, sier Jostein Aasen i snøskredvarslingen. -Tidligere har vi måttet oppfordre brukerne våre til å enten sende inn bilder av håndskrevne notater fra felthåndboka eller bruke tredjeparts løsninger. Nå er en god regObs komplett med snøprofiler laget over samme mal. Vi tok utgangspunkt i AvyLab sin mobilvisning for plot, men har også hentet ting vi er vant med og har likt godt fra SnowPilot og MountainHub.

Snøprofilskjemaet finner du som eget skjema i regObs-web, på lik linje med faretegn og vær-observasjon og de andre skjema. Under snøprofil-skjemaet kan du legge til lagdeling, temperatur nedover i snødekket, tetthetsmålinger dersom du måler det, og stabilitetstester. Du kan begynne på hvilket lag du vil. – Noen av oss synes det er best å begynne på toppen av snødekket og jobbe oss nedover, mens andre liker å begynne med det mest spennende laget først. Her er valgmulighetene store sier Aasen. –Det er også slik at dersom du kommer over et nytt og spennende lag «midt inni», er det bare å legge til det der det hører hjemme, og du kan flytte lagene oppover og nedover i snøprofilen din. Det er også mulighet til å velge flere kornformer og hardheter ved å krysse av under «utvidet skjema».

Du kan bare legge inn en snøprofil per sted, men det fiffige er at du kan hente frem en gammel snøprofil og tilpasse den til forholdene der du er. Det kan være nyttig om du graver snøprofil på flere steder på en og samme tur eller du har faste gravepunkt.

Vi har tatt utgangspunkt i den internasjonale klassifiseringen av snøkrystaller fra UNESCO (link) og bruker niViz for plotting. Du vil blant annet legge merke til at de ulike lagene i snøprofilen din dukker opp i ulike farger, og når du er ferdig med profilen din vil du få frem informasjon om de ulike lagene ved å føre musepekeren over figuren som viser profilet ditt.

-Vi som utarbeider snøskredvarslene gleder oss over snøprofilene som registreres i regObs avslutter Aasen.  -Et godt snøprofil er alfa og omega når vi skal beskrive snødekket best mulig og gir best mulig snøskredvarsler ut til skifolket.  

Foreløpig er snøprofilverktøyet forbehold regObs-web