Snøskredfare og sommersnø

Publisert:

Vinteren er egentlig over, men flere steder i landet er det fremdeles mulighet for fine skiturer. Snøskredvarslingen er avsluttet for sesongen, men senest mandag 3. juni er det observert snøskred flere steder.

Mandag 3. juni løste to personer ut et tørt flakskred i Lyngen. Det er et godt eksempel på at man fremdeles må vurdere skredfaren når man ferdes i fjellet, selv om det er juni. Foto: Carlo/regobs

 

Flere snøskred observert

Mange har allerede byttet ut skiene med joggesko og sykkel, men flere steder i landet er det fremdeles gode muligheter for fine skiturer. Senest mandag 3. juni er det imidlertid rapportert om flere snøskred i Lyngen, Senja og i Skjomen, som indikerer at de som skal på tur fremdeles må være obs på  skredfaren når de ferdes i fjellet. Stort sett er det naturlig utløste våte skred som dominerer, men fra Jiekkivarri i Lyngen er det mandag rapportert om et middels stort tørt flakskred.

Folk må som alltid vurdere skredfaren selv

Gjennom vinteren har det regionale snøskredvarselet hjulpet folk til å vurdere skredfaren lokalt, men nå som skredvarslingen er avsluttet for sesongen, må folk vurdere skredfaren helt selv. Heldigvis pleier snøen å ha en gunstig oppbygning nå utover våren og sommeren, og vedvarende svake lag, som er et skredproblem som både er vanskelig å oppdage og som kan gi fatale følger, er mindre utbredt. På snøskredskolen har vi samlet råd og tips for deg som skal på skitur i vår- og sommersnø: http://www.varsom.no/snoskredskolen/snoskredfare-i-var-og-sommarsno/?ref=mainmenu

Meld inn observasjoner i RegObs

Om du ser skred, meld de gjerne inn via regobs. Selv om snøskredvarslingssesongen formelt er over, holder vi i Snøskredvarslingen fremdeles et øye med forholdene og enhver regobs er som alltid kjærkommen.  Takk!