Nok snø til vinterferiemoro i fjellet

Publisert:

I flere fylker nærmer det seg vinterferie. På tross av mildvær den siste tiden, er det nok snø til skiglede og vintermoro de aller fleste steder i fjellet.

Vinterferien står for døra og det er nok snø i fjellet til både skiglede og vintermoro. Foto:siggen/regobs.

 

Sør-Norge: Mildvær før ferien 

Etter en kald januar, men med mye nysnø mange steder, måtte det fryktete mildværet på et eller annet tidspunkt slå inn. Mange steder var det et nødvendig at mildværet kom, for under den fine nysnøen var det ingen såle og det «bunnløse pudderet» hadde stein i bunn. Mildværet har gjort at snøen i lavereliggende områder har smeltet, men en skal ikke veldig høyt og langt inn i marka rundt Oslo før det er finfint skiføre og vinteridyll. På NVEs snøstasjon på Brunkollen utenfor Oslo er det 62 cm snø, noe som er helt normalt for årstiden. I gjennomsnitt er det 40 cm snø i 250 meters høyde i Oslo, Akershus, Vestfold.

Telemark og Agder: Mindre snø enn vanlig
De som skal tilbringe vinterhelgen Østafjells kan stort sett vente seg normale snøforhold. Noen steder er det mindre snø enn vanlig, og i gjennomsnitt er det 70 cm snø i 1000 meters høyde. På Filefjell er det 50 cm snø og mindre snø enn vanlig, mens det lenger øst på Østlandet er normale snøforhold i fjellet.
Langs Sørlandskysten er det mer snø enn vanlig, mens det i Telemark og Agder er mindre snø enn vanlig i fjellet. I Telemark er det i gjennomsnitt 70 cm snø i 100 meters høyde, mens Agder i gjennomsnitt har 110 cm på samme høyde. Det tilsvarer 50–75 % av normalt.

Vest: Våt start på helgen i vest
I fjellet i vest er det også ventet mildvær inn før ferien. Selv om snøen vil bli litt våtere, og det generelt sett er mindre snø enn vanlig, er det i gjennomsnitt 120 cm snø i 1000 meters høyde. Snøgrensen går i 100 meters høyde i Sogn og Fjordane og 350 meters høyde i Rogaland, men det vil være lokale forskjeller, og mildværet før helgen vil nok tære på snøen i lavlandet. På vår stasjon i Myrkdalen er det 90 cm snø, mens det ved Anestølen i Sogn er 55 cm snø.

I Møre og Romsdal derimot er det mer snø enn vanlig. Våre modeller viser at det særlig er i Romsdalen og Reinheimen hvor det kan være mer snø enn normalt. Snødypet på målestasjonen på Mannen er hele 280 cm.

Også sør i Trøndelag er det mer snø enn vanlig mange steder. På målestasjonen vår på Svarttjørnbekken, utenfor Trondheim, er det nå 54 cm snø. Snøgrensen gikk stort sett ved havnivået, men med mildvær de siste dagene, kan det hende man bør litt opp i høyden for å få det beste skiføret. I fjellet nord i Trøndelag er det mindre snø enn vanlig, og i gjennomsnitt er det 100 cm snø i 1000 meters høyde.

Lofoten: Én av de mest snørike vintrene
Mangel på snø har ikke vært et tema lenger nord, selv om nedbøren før helgen skal være av det våte slaget. På tross av regn og mildvær før helgen, rangerer våre modeller denne vinteren til én av de to til tre mest snørike siden 1958 i ytre deler av Lofoten. Det er også mer snø enn vanlig vest i Finnmark og i store deler av Troms. På målestasjonen Balvatn i Junkerdalen er det nå 91 cm snø, mens det på Siccajavvre på Finnmarksvidda er 45 cm. I gjennomsnitt er det rundt én meter med snø i 500 meters høyde i Nordland og Troms, og 50 cm snø i tilsvarende høyde i Finnmark.


Skal du ferdes i fjellet i helgen og i vinterferien, sjekk alltid oppdaterte snøskredvarsler og isvarsler varsom.no før du går ut på tur.

Snøvurderingen er basert på snøkartet samt en snøhydrologisk vurdering av forholdene.

Snømengden er gitt i forhold til normal snømengde for aktuell dag i året basert på statistikk for perioden 1958-2017.

Les mer om NVEs arbeid om snø her.

Se oppdatert snøkart
Se også våre sider om bre og is
Vannmagasinstatistikk
Samarbeidspartnere

RSS