Snømengder i Norge per 14. februar 2017

Publisert:

Om noen dager er det klart for vinterferie i mange av landets fylker. Om du tenker å tilbringe den med ski på bena, gir vi deg her en oversikt over snøforholdene i landet.

Selvom flere landsdeler sårt hadde trengt påfyll av snø til vinterferien har den siste uken i Sør-Norge vært preget av solskinn og blå himmel, her fra Sogn tirsdag 14. februar. Foto: siggen/regObs

 

Østlandet:

I deler av Oslomarka og omkringliggende marker er det per i dag snø og skiføre flere steder. I dag, tirsdag, er det 23 cm snø på Bjørnholt i Nordmarka, mens det er 27 cm på Brunkollen i Bærumsmarka. Det er mindre snø enn vanlig, så skiføret er veldig sårbart for mildvær. Slik det ser ut nå er det mildvær i vente, men med nattefrost i marka kan det være at skiføret holder stand en liten stund til.

I sørlige deler av Hedmark er det også mindre snø enn vanlig, men om en kommer seg nordover til Engerdal, Femunden og nord for Tynset, vil en finne mer snø og stedvis mer snø enn vanlig.

I Oppland må man velge dalføre og skidestinasjon med omhu. Generelt sett er det mindre snø enn vanlig i store deler av Oppland, men særlig i Valdres er det lite snø sammenliknet med hva som er vanlig. Våre snømodeller strekker seg tilbake til 1958, og dette er vinteren med desidert minst snø i perioden i Valdres og omkringliggende fjellområder. I Breheimen, mot Strynefjellet og i Reinheimen er det mer snø enn vanlig.

I store deler av Buskerud er vinteren foreløpig en av de mest snøfattige siden 1958. Det gjelder for eksempel fjellområdene rundt Hallingdal og Numedal. Unntaket er helt lengst vest i fylket, som rundt Hallingskarvet der det er mer snø. I Drammensmarka og andre lavereliggende områder i fylket er det skiføre, men det er mindre snø enn vanlig.

I Telemark er det også mindre snø enn vanlig, og både i Tessungdalen og mot Vinje er denne vinteren rangert som en av de mest snøfattige siden 1958. Ellers i fylket vil man oppleve at det er ned mot halvparten så mye snø som det pleier å være på denne tiden, uavhengig om en tar vinterferien på Notodden eller på Hardangervidda.

1000 meter over havet er det i gjennomsnitt 55 cm snø i Hedmark, mellom 40 og 50 cm snø i Telemark og Oppland og skarve 20 cm i tilsvarende høyde i Buskerud.


Sørlandet:

Det er ikke å komme bort i fra at det er mindre snø enn vanlig i fjellet i Agder også. I gjennomsnitt pleier det å være 175 cm snø i 1000 meters høyde i Aust-Agder, men i år er det bare litt over 90 cm. Det er minst snø øst og sør i Agder, og mest snø i Bykle- og Sirdalsheiane. På vår stasjon på Breidvatn, nord for Hovden, er det i dag, tirsdag, 83 cm snø. I følge våre modeller er det under halvparten av hva som er vanlig her. Slik det ser ut nå, er det meldt påfyll av snø på for eksempel Breidvatn og Hovden i løpet av vinterferien. Samtidig stiger temperaturen slik at lenger sør i Setesdalen kan nok nedbøren kanskje komme som regn.


Vestlandet:

I Rogaland og deler av Hordaland har de først vinterferie i uke 9. Det betyr at de har enda en uke hvor de kan håpe at snømengdene i fjellet kommer til å øke. Per i dag, tirsdag er det mindre snø enn vanlig mange steder i både Rogaland og Hordaland. I lavlandet og langs kysten er det bart. I fjellet kanskje rundt 70 % av normalt. Enkelte steder, som på Hardangervidda er det unormalt lite snø, og det henger sammen med at det har vært så snøfattig på Østlandet.

Snøgrensen ligger i gjennomsnitt rundt 400 moh. Det betyr at de vinterferierende på Voss vil oppleve at det er bart i Voss sentrum, men vil finne snø om de legger turen til fjells. Målestasjonen på Mjølfjell har 45 cm snø, i Vetlebotn i Myrkdalen er det 62 cm, mens det er 28 cm på Gulbrå i Eksingedalen. Værutsiktene til for eksempel Vetlebotn i Myrkdalen er nedbør første del av vinterferien, så da krysser vi armer, ben og ski for at nedbøren kommer som snø. Det samme får de vinterferierende skigjestene gjøre på Kvamskogen. I dag er det i hvertfall 32 cm på målestasjonen Kvamskogen-Jonshøgdi og strålende solskinn!

I Sogn og Fjordane har de «alt og ingenting» av snø. Langs kysten vest i fylket er det åpenbart ikke snø, men nå er det også bart ved havnivå innover i fjordarmene. Kontrastene er derimot store for mens det er bart i Gaupne, ble det allerede i slutten av januar målt 4 meter snø på Nigardsbreen. I gjennomsnitt er det 1,3 meter snø i 1000 meters høyde i Sogn- og Fjordane, mot normalt ca 1,75 m.

I Møre og Romsdal er bildet omtrent det samme som i Sogn og Fjordane. Det er bart langs kysten og ved havnivå selv lengst inne i de innerste fjordarmene. På målestasjonen Mannen er det 2,4 m snø, mens det er bart i Åndalsnes. Snøgrensen går i gjennomsnitt 400 moh.


Trøndelag:

Vanligvis er det snø nesten til havnivå i Trøndelag rundt disse tider. I år har imidlertid vinteren vært av det milde slaget, og det er nå bart langs kysten og opp til 200 – 300 moh mange steder. I områdene rundt Røros derimot, er det i gjennomsnitt 50% mer snø enn vanlig. Det er også mer snø enn vanlig i Lierne og i grensetraktene i Nord-Trøndelag.

I Bymarka utenfor Trondheim har det vært, og er fremdeles, mulig å gå flere ulike runder på ski selv om det per i dag er skrint med snø i Trondheim. Værmeldingen for Skistua i Bymarka forteller om en muligens regnfylt start på vinterferien, men hold ut! Det ser ut til å gå over til snø i løpet av uken!

På vår målestasjon på Maurhaugen ved Oppdal er det per i dag 50 cm snø. Våre modeller viser at det i 1000 meters høyde ligger  i gjennomsnitt 90 cm snø i Sør-Trøndelag og 135 cm i Nord-Trøndelag.


Nord-Norge:

De som har kunnet skryte av mye snø i vinter er de som holder hus (eller hytte) i indre strøk av Nordland, Troms og deler av Finnmark! I fjellet er det mange steder rekordmye snø, og mange steder kan de skryte av 50 % mer snø enn vanlig! Både ved målestasjonen vår i Øverbygd i Troms (data siden 2006) og på Lappsætra øst for Mo i Rana (data siden 2000) har det aldri tidligere vært målt så mye snø (målt i mm vann) som det er nå. Så selv om mildvær de siste dagene har smeltet vekk snøen ved havnivå, holder vinteren og snømengdene stand i fjellet. Her er det bare å glede seg og håpe på mer snø i lavlandet til vinterferien starter om en drøy uke.

Mange steder i Finnmark, som rundt Alta og Lakselv, er det mer snø enn vanlig. På Finnmarksvidda og øst i Finnmark er det stort sett som normalt med snø.

I gjennomsnitt er det rundt 100 cm snø i 500 meters høyde i Nordland og Troms og 70 cm snø i tilsvarende høyde i Finnmark.


Før du legger ut på tur - gjør det til en vane å sjekke snøskredvarslene og isvarslene på varsom.no! Og trenger du å lære mer  - sjekk snøskred- eller isskolen på samme nettside.

Værprognosene er hentet fra yr.no.

 

Snøvurderingen er basert på snøkartet samt en snøhydrologisk vurdering av forholdene.

Snømengden er gitt i forhold til normal snømengde for aktuell dag i året basert på statistikk for perioden 1958-2017.

Les mer om NVEs arbeid om snø her.

Se oppdatert snøkart
Se også våre sider om bre og is
Vannmagasinstatistikk
Samarbeidspartnere

RSS