Snørapport - Snømengder i Norge per. 8. november 2016

Publisert:

Vi erklærer vinteren i gang, og presenterer her en fylkesvis oversikt over snøforholdene.

I løpet av den første helgen i november kom vinteren til blant annet Østlandet. Her representert ved Sandungen i Vestmarka. Foto:AASK/NVE/regobs

 

Denne ukes snørapport er utarbeidet av Heidi Bache Stranden, Hydrologisk avdeling, seksjon for bre, is og snø. NVE.

Sør- og Østlandet:

Sør- og Østlandet sesongstartet med et skikkelig snøfall sist helg, og på flere av MET sine målestasjoner for snødyp økte snødypet med en halv meter nærmest over natten. Gjerstad i Aust-Agder og Sande (Laukollmyr) i Vestfold var begge snøvinnere søndag morgen med over 60 cm snø. Ryktene skal ha det til at det i Vegårshei kom en meter over natten, men det har vi ikke fått verifisert.

Det store snøfallet førte til kaos på veien og flere mistet strømmen, men vi klarer likevel ikke å stogge gleden over at vinteren er i gang!

Det er altså snø til havnivå mange steder, og både ivrige og ikke fullt så ivrige ski-sjeler har hatt muligheten til å prøve skiene for første gang i år. I gjennomsnitt er det likevel ikke mer enn 1-5 cm snø i 200 meters høyde i Oslomarka, men det er lite som skal til for at vi skal få moret oss så tidlig på vinteren. I Nord- og Vestmarka rapporteres det likevel om 30-40 cm snø. De største snømengdene finner en akkurat nå i lavlandet (200 – 500 moh) i Agder og Telemark, der de i gjennomsnitt kan skryte av 30-40 cm. I fjellet er det mer normale forhold for årstiden. Vi følger den videre utviklingen av vinteren og gleder oss over at vinteren er i gang!


Vestlandet:

Selv om det var Sør-og Østlandet som var snøvinneren sist helg, har jaggu vinteren startet  over 250 – 500 moh i vest også. Her er det mer som det pleier å være: mindre snø i lavlandet og mer snø i høyden. På vår nyetablerte snøstasjon i Vetlebotn i Myrkdalen utenfor Voss er det nå 20 cm snø. Det er ikke all verden til å være der, men det er fremdeles tidlig på sesongen. I gjennomsnitt er det 10 -20 cm snø i 1000 meters høyde i fjellene i vest.  Det går et markant skille rundt ca 1400 moh, og over dette har vinteren allerede vært i gang en stund.


Trøndelag:

I Trøndelag har vinteren også kommet snikende. Snøgrensen går mellom 100-500 moh., og det er i gjennomsnitt 20-25 cm snø i 1000-meters høyde. Sist fredag kom det en slump snø mange steder og på flere av MET sine snømålestasjoner i Sør-Trøndelag er det nå rundt 20 cm snø. Det er jevnt over mer snø enn vanlig i Sør-Trøndelag, mens forholdene i Nord-Trøndelag er mer på det jevne.  I utgangspunktet pleier snøgrensen i Nord-Trøndelag å gå lavere enn det den gjør per i dag.


Nordland, Troms og Finnmark:

Nord-Norge har ikke vært noen snøvinnere den siste uken, men det er i det minste kaldt noe som i alle fall gir en vinterlig følelse. Det er mindre snø i samtlige fylker enn det det pleier å være på denne tiden av året, og 500 moh ligger det i gjennomsnitt bare mellom 1 og 4 cm snø. Snøgrensen går i gjennomsnitt rundt 500 moh i Nordland og synker gradvis til havnivå helt øst i Finnmark.

Snøvurderingen er basert på snøkartet samt en snøhydrologisk vurdering av forholdene.

Snømengden er gitt i forhold til normal snømengde for aktuell dag i året basert på statistikk for perioden 1958-2017.

Les mer om NVEs arbeid om snø her.

Se oppdatert snøkart
Se også våre sider om bre og is
Vannmagasinstatistikk
Samarbeidspartnere

RSS