Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten torsdag 27.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø, stedvis kan fokksnøen ligge på et vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Noen steder kan nedbør og vind danne ferske fokksnøflak. Fokksnøen fra tidligere i uken vil gradvis stabiliseres, men noen steder kan det fortsatt være lett å løse ut skred. Det kan også være mulig å påvirke dypere vedvarende svake lag ved stor tilleggsbelastning som for eksempel ved vekten av en samlet gruppe skikjørere. Grunnet stor pålagring er østvendte leheng mest utsatt for store skred, men det vedvarende svake laget er tilstede i alle himmelretninger i høyden.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Helgens mildvær har fuktet snødekket opp til 400-600 moh. Mandag kom det rundt 10-20 cm nysnø. Kraftig vind fra vest, særlig i ytre strøk har påvirket snødekket. Over skoggrensen har vinden skapt et varierende snødekke, med mest snø i leheng mot øst og sørøst.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Hovedsakelig virker det vanskelig å påvirke disse da de ligger dypt i snødekket, ofte under skarelag. I lavlandet har regnet stabilisert noe av dette. Fremover er det lurt å følge med på kantkorndannelse rundt mildværsskaren.

Fjellvær, 26.01.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra vest, endring til bris fra vest om formiddagen. -14 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 27.01.2022

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest. -20 °C til -10 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS