Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hardanger fredag 31.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sterk vind vil gi pålagring av fersk fokksnø i leheng og skred kan gå naturlig. Det kan være svake lag av kantkorn under fokksnøen.

Skredfarevurdering

Kraftig vind vil flytte på løs snø i overflaten og gi fokksnøflak i vestvendte leområder. Her kan det være lett å løse ut skred og skred kan bli store. Skred kan også gå naturlig enkelte steder.

Fokksnøflak kan legge seg på svake lag av kantkorn høyt i snødekket. Disse flakene vil være lette å løse ut. Skytende sprekker og drønn er tydelige faretegn.

Noen steder i høyfjellet kan det være mulig å løse ut skred på vedvarende svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket. Spesielt utsatt er konvekser (kuler) og overgang mellom tynt og tykt snødekke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

Snøoverflaten varierer og det er store kontraster i regionen. På noen plasser er det ubunden snø og noen plasser er snøen mer vindpåvirket. Rundt Eidfjord er det rapportert om 30 cm nysnø tirsdag til onsdag.

Over 700 moh har det dannet seg et kantkornlag over skare eller over hard fokksnø like under den nyeste snøen. Det varierer hvor mye fokksnø som ligger over.

Tidligere er det også observert at det ligger kantkornet snø mellom to skarelag lenger ned i snødekket. Dette anses som vanskelig å påvirke.

Mandag er det meldt inn at det har vært lett å løse ut små, myke flak i bratte heng i området rundt Melderskin i Rosendal.

Onsdag er det meldt om skytende sprekker nær Sauda.

Fjellvær, 30.03.2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.03.2023

Oppholdsvær. Liten kuling fra øst, endring til sterk kuling fra øst om ettermiddagen. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS