Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Heiane fredag 31.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Skred kan løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og noe nedbør vil gi fokksnøflak i vestvendte leområder. Her kan det være lett å løse ut skred og enkelte skred kan løsne av seg selv.

Det kan ligge et svakt lag av kantkorn under fokksnøen. Utbredelsen er foreløpig usikker, men det er grunn til å være oppmerksom på at det kan være lettere å løse ut skred enn det førsteinntrykket skulle tilsi. Skytende sprekker og drønn er tydelige faretegn.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

Kraftig vind fra øst har gitt et vindpåvirket snødekke med ansamlinger av fokksnø mot vest.

På 900 moh på mandag viser observasjoner at hele snødekket er isotermt med unntak av noen litt kaldere flak i toppen. I disse kalde flakene er det i ferd med å danne seg kantkornet snø. Det var også observert kantkorn over skarelag før mildværet sist uke, men observasjoner fra søndag viste at disse var i ferd med å avrundes.

Mandag ble det observert flere små solutløste skred i bratte sørvendt heng. Enkelte av skredene kan ha vært middels store. Det er også observert sigesprekker.

Fjellvær, 30.03.2023

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Sterk kuling fra øst. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.03.2023

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til fredag. Sterk kuling fra øst. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS