Snøskredvarsel for region Helgeland torsdag 25.02.2021

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:

Temperaturstigning og regn gjør at naturlige skred ventes å gå på vedvarende svake lag i snødekket. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Varselet er i hovedsak basert på værprognoser da det er en B-region og få observasjoner av snødekket. Torsdag fortsetter mildværet og det ventes fremdeles mye regn høyt til fjells. Det har tidligere vært lite snø i regionen og langvarig kulde, det er derfor sannsynlig at det finnes svakt lag av kantkorn i snødekket, slik som situasjonen er i naboregionen Svartisen. Det ventes mange naturlig utløste flakskred i forbindelse med første gjennomfuktig av snødekket og svekkelse av vedvarende svake lag. Det vil også kunne gå våte løssnøskred i bratte heng. På de høyeste fjelltoppene vil det legges opp ustabile fokksnøflak i leområder, og i de områdene som får mest snø kan det gå naturlig utløste tørre flakskred.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Fjellvær, 24.02.2021

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 25.02.2021

32 mm i døgnet, opp mot 65 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -3 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling. Litt lavere temperatur utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS