Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 31.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Et vedvarende svakt lag er uforutsigbart og kan gi store skred. Det finnes også ferske fokksnøflak i leformasjoner.

Skredfarevurdering

Det kan finnes ustabile ferske fokksnøflak i hovedsak øst og nordøst-vendte leformasjoner, som kan være lette å løse ut.

Vær også oppmerksom på at over ca. 1000 moh finnes et vedvarende svakt lag i snødekket som i forrige uke førte til svært store skred flere steder i regionen.

Det er veldig vanskelig å vite hvor man kan løse ut skred. Drønn og skytende sprekker er tydelige tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Trolig vil det ikke være mulig å påvirke dette i sør-vendte sider etter kraftig solinnstråling i flere runder.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 30.03.2023

Tirsdag kom det en del nysnø (ca.20 cm) og det har vært generelt lite vind i etterkant. Onsdag ble det meldt om fine skiforhold. Men sola tok godt til tider i solvendte sider.
Før nysnøen var overflaten variert. På utsatte steder var snødekket vindpåvirket, men i skjerma formasjoner kunne man finne løssnø.

Et svakt lag av godt utviklet kantkorn under en mildværsskare har trolig vært ansvarlig for mesteparten av skredaktiviteten i det siste.
Det har blitt rapportert om flere drønn ulike steder i regionen den siste uka, som tyder på at det svake laget er lett å påvirke noen steder.
På søndag ble det observert rim og kantkorn på snøoverflaten i Vågsdalen. Dette laget er antagelig utbredt etter kaldt og klart vær natt til søndag. Laget har nå blitt snødd ned.

Onsdag gikk noen naturlig utløste små til middels store flakskred. Trolig utløst av sola.
Fredag forrige uke ble et svært stort skred (str. 4) løst ut av skiløper i nordvendt side fra Nystølsfjellet i Frudalen og et fra nordvent side i Vangsen i Jostedalen. Tester med sprengstoff på mandag denne uka tyder på at kantkornlaget stedvis er noe vanskeligere å påvirke nå, men dette kan variere rundt i regionen.

På mandag ble det observert drønn med forplantning i snødekket i Sogndal.
På onsdag ble det observert rim på overflaten.

Fjellvær, 30.03.2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -15 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 31.03.2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -14 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS