Snøskredvarsel for region Indre Sogn tirsdag 16.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i solutsatte brattheng og der det er fokksnøansamlinger i høyden. Det kan finnes svake lag i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

I enkelte heng er det mulig å løse ut vedvarende svakt lag av kantkorn med liten tilleggsbelastning. Det er lettest å løse ut skred der fokksnøen er tynn eller myk. Vær særlig oppmerksom på det svake laget lengst øst og sør i regionen. Fokksnø har gradvis stabilisert seg, det og det er vanskelig å løse ut skred i fokksnø nå. Vind av skiftende retning har gitt fokksnø i flere himmelretninger. Soloppvarming kan løse ut våte løssnøskred i bratte solvendte fjellsider.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I høyden ligger det mange steder løs snø i overflaten. Der vinden har tatt er det fokksnø av varierende hardhet. Lavere i terrenget er det skare i snøoverflaten der snøen har blitt fuktig og frosset til på nettene, ellers løs snø.

Over ca 1000moh finnes det vedvarende svakt lag av kantkorn under skare øverst i det gamle snødekket. Dette er lettest å påvirke der fokksnøflakene er tynne. Utbredelsen er usikker, men observasjoner fra naboregionene Jotunheimen og Hallingdal tyder på at det lokalt kan være aktivt.

Lørdag ble det meldt om ferskt flakskred str 2 i NV fjellside i Sogndalsdalen.

Mandag ble det rapportert om drønn i Sogndalsdalen på tynt snødekke. Lørdag ble det meldt om et par drønn i snødekket i Luster over 1200moh.

Fjellvær, 15.03.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 16.03.2021

Oppholdsvær. Bris fra nord. -12 °C til -5 °C på 1400 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS