Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 19.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Fare for naturlig utløste våte skred, tenk på hva slags terreng du har over deg. Det er mulig å løse ut skred i svakt lag av kantkorn og fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Høyere temperatur og kraftig solinnstråling kan gi små til middels store naturlig utløste våte løssnøskred. Enkelte små til middels store flakskred kan forekomme i utsatte bratte heng med fersk fokksnø når sola står på. Enkelte steder er det lett løse ut skred i kantkorn, og det er krevende å vurdere hvor du kan påvirke det svake laget. Skred som løsner kan bli store. Det svake laget har trolig størst utbredelse lengst øst og sør i regionen. Det er lettest å løse ut skred der fokksnøen er tynn eller myk. Vind fra NØ og senere V flytter løs snø som ligger i terrenget og vil gi ustabil fokksnø i noen leheng. Skred i fokksnøen kan bli str 2, men vil være vanskelig å løse ut på grunn av rask stabilisering.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I høyden ligger det mange steder løs snø i overflaten. Der vinden har tatt er det fokksnø av varierende hardhet. I bratte solvendte formasjoner og lavere i terrenget er det skare i snøoverflaten der snøen har blitt fuktig og frosset til på nettene. Skaren tiner gjerne på dagtid der den ikke er tykk. Tilstedeværelsen av skare varierer mellom sol- og skyggesider.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn under skare øverst i det gamle snødekket. Dette er lettest å påvirke der fokksnøflakene er tynne. Utbredelsen er usikker, men det har trolig størst utbredelse lengst sørøst fra 1000 moh. For øvrig i regionen finnes laget over ca 1300 moh.

Det har også gått mange solutløste skred i bratt terreng den siste tiden, små til middels store skred.

Onsdag ble det meldt om drønn i snøen på ca 1500 moh i Jostedalen

Fjellvær, 18.03.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nord, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -10 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 19.03.2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Varierende temperaturforhold. Kaldt natt til fredag, men plussgrader et stykke til fjells i solvendte fjellsider på dagtid. Tilskyende om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS