Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 20.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i bratt terreng. Det er mulig å løse ut skred i svakt lag av kantkorn og der det ligger fersk fokksnø. Fare for naturlig utløste våte skred.

Skredfarevurdering

Litt nedbør og vind fra vest vil gi ustabil fokksnø i noen leheng over mildværsgrensa. Vinden, og skredfaren knyttet til ustabile fokksnøflak, øker utover dagen. Enkelte steder er det lett løse ut skred i kantkorn, og det er krevende å vurdere hvor du kan påvirke det svake laget. Skred som løsner kan bli store. Det svake laget vil være lettest å påvirke høyt til fjells og der overliggende flak er tynt eller mykt. Mildvær og litt regn kan gi enkelte naturlig utløste våte løssnøskred under mildværsgrensa. Dette problemet vil ha størst utbredelse i terreng mot N-NØ ettersom mildvær og sol har påvirket solvendt terreng tidligere i uka.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I høyden ligger det mange steder løs snø i overflaten. Der vinden har tatt er det fokksnø av varierende hardhet. I bratte solvendte formasjoner og lavere i terrenget er det skare i snøoverflaten der snøen har blitt fuktig og frosset til på nettene. Skaren tiner gjerne på dagtid der den ikke er tykk. Tilstedeværelsen av skare varierer mellom sol- og skyggesider.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn under skare øverst i det gamle snødekket. Dette er lettest å påvirke der fokksnøflakene er tynne. Utbredelsen er usikker, men det har trolig størst utbredelse lengst sørøst fra 1000 moh. For øvrig i regionen finnes laget over ca 1300 moh.

I Jostedalen ble det meldt om drønn på ca 1500 moh onsdag. Fredag formiddag fant observatør kantkorn fra ca 1250 moh i samme område.

Fjellvær, 19.03.2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Varierende temperaturforhold. Kaldt natt til fredag, men plussgrader et stykke til fjells i solvendte fjellsider på dagtid. Tilskyende om kvelden.

Fjellvær, 20.03.2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Lavere nysnøgrense om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS