Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 24.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Sterk vind først på dagen og litt nysnø vil gi ferske fokksnøflak i noen lesider som kan være lette å løse ut for skiløpere. Et vedvarende svakt lag av kantkorn virker generelt vanskelig å påvirke, men vær varsom der fokksnøen er tynn/myk og høyt til fjells der snødekket er mindre påvirket av varme. Enkelte steder kan det være mulig å påvirke det svake laget. Skred som løsner på det svake laget kan bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det ligger fokksnø av varierende hardhet og utbredelse. Observasjon fra Sogndalsdalen mandag tyder på at gunstige temperaturer gjør at denne stabiliseres relativt raskt de fleste steder. Lavere ned er snøoverflaten fuktig opp til ca 1000 moh. I bratte solvendte formasjoner finnes smeltefryseskare. Skaren tiner gjerne på dagtid der den ikke er tykk.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn under skare øverst i det gamle snødekket. Dette laget har blitt ødelagt av mildvær under ca 1300 moh. Over 1000 moh har det dannet seg et nyere lag av kantkorn mellom gammel snøpakke og nyere fokksnø. Dette nye laget har trolig størst utbredelse i Ø-SØ deler av regionen.

Mandag ble det observert flere våte løssnøskred i bratt terreng i Sogndalsdalen.

Det har vært færre observasjoner på drønn i snøen de siste dagene. Dette kan tyde på at vedvarende svakt lag er mindre aktivt/utbredt, men husk at fravær av faretegn ikke betyr at det svake laget er helt borte.

Fjellvær, 23.03.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 24.03.2021

3 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS