Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 09.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

I høyfjellet er vedvarende svake lag hovedproblemet. Temperaturøkning og regn øker muligheten for våte flak- og løssnøskred.

Skredfarevurdering

Oppdatert 09.05 kl 11 Mer nedbør enn forventet gir økt pålagring over vedvarende svakt lag. Regn i lavere områder øker muligheten for naturlig utløste våte flak og løssnøskred. I høyfjellet ventes det noen naturlig utløste skred der nysnø og vind gir økt pålagring over nedføyket lag av rim og kantkorn. Temperaturøkning vil svekke ferske fokksnøflak og øke muligheten for naturlig utløste flakskred når temperaturen stiger.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Snødekkehistorikk

Det er stor forskjell i snødekket etter høydenivå, himmelretning, bratthet, solinnstråling og tid på dagen. I nord- og vestvendt terreng er det fokksnøflak av varierende hardhet og tykkelse. Mot sør har overliggende snø fra tidligere i uken bundet seg godt til skaren, og er mange steder kram. Der det ikke har kommet snø er det skare i snøoverflaten. I lavereliggende terreng er hele snødekket smelteomvandlet. Snøgrensen ligger rundt 400 moh i nordlig sektor og 700 moh i sørlig sektor.

Det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Snøen over er hard og laget er stort sett vanskelig å påvirke. Problemet er sannsynligvis mest utbredt i skyggesider over ca. 1100 moh.

Rim og kantkorn føyket ned tidligere i uken. Ferske fokksnøflak ligger nå oppå dette svake laget i enkelte nordsider og skyggesider i høyden. I Jostedalen ble det onsdag observert drønn og ferske sprekker i fokksnøen. Fredag ble det observert et par naturlig utløst skred i nordvestvendt leheng i Aurland, sannsynligvis gikk de på onsdag.

Fjellvær, 08.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nord, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -14 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 09.05.2021

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -8 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i sørøst

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS