Snøskredvarsel for region Indre Troms mandag 10.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Sol og varme vil svekke snødekket og gi naturlig utløste skred i nysnøen samtidig som det ligger vedvarende svake lag høyt i snødekket som lett kan påvirkes

Skredfarevurdering

Oppdatert mandag morgen: Når solen titter frem allerede fra morgenen av og med stigende temperaturer vil det gå naturlig utløste våte skred i nysnøen fra helgen. De fleste heng der det ligger nysnø er utsatt. I skyggefulle heng kan det være lett å løse ut skred i fokksnøen dersom fokksnøen ligger på nedføyket overflaterim/kantkorn. Det skal svært mye til for å påvirke kantkornlag som finnes dypt i snødekket i høyden, men det kan ikke utelukkes i nordvendt terreng med tynt snødekke.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøvær i helgen førte til påfyll av tørr snø over tregrensen. Nysnøen bandt seg til myke og hardere flak . Deler av det gamle snødekket er smelteomvandlet og gjennfrosset der solen har fått tak, mens det i nordvendt terreng har vært vinterlig. G

De siste ukene er det observert et lag av kantkorn over skarelag høyt i snødekket. Observasjoner fra naboregionene viser at dette laget har mange ugunstige egenskaper. I høyfjellet, over 800 moh, er det også vedvarende svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 09.05.2021

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 10.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -12 °C til 0 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS