Snøskredvarsel for region Indre Troms mandag 10.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Sol og varme vil svekke snødekket og gi naturlig utløste skred i nysnøen samtidig som det ligger vedvarende svake lag høyt i snødekket som lett kan påvirkes

Skredfarevurdering

Oppdatert mandag morgen: Når solen titter frem allerede fra morgenen av og med stigende temperaturer vil det gå naturlig utløste våte skred i nysnøen fra helgen. De fleste heng der det ligger nysnø er utsatt. I skyggefulle heng kan det være lett å løse ut skred i fokksnøen dersom fokksnøen ligger på nedføyket overflaterim/kantkorn. Det skal svært mye til for å påvirke kantkornlag som finnes dypt i snødekket i høyden, men det kan ikke utelukkes i nordvendt terreng med tynt snødekke.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøvær i helgen førte til påfyll av tørr snø over tregrensen. Nysnøen bandt seg til myke og hardere flak . Deler av det gamle snødekket er smelteomvandlet og gjennfrosset der solen har fått tak, mens det i nordvendt terreng har vært vinterlig. G

De siste ukene er det observert et lag av kantkorn over skarelag høyt i snødekket. Observasjoner fra naboregionene viser at dette laget har mange ugunstige egenskaper. I høyfjellet, over 800 moh, er det også vedvarende svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 09.05.2021

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 10.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -12 °C til 0 °C på 1100 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS