Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 18.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratt terreng der snøoverflaten er våt og løs. Det er lett å løse ut skred. Enkelte store naturlig utløste skred kan fore komme.

Skredfarevurdering

Den verste varmen har nå trolig passet og synkende temperaturer er gunstig for snødekket. Der snøoverflaten fortsatt er våt og løs vil det være lett for en skiløper å løse ut skred i bratt terreng. Tilstedeværelsen av vedvarende svake lag i snødekket gjør situasjonen vrien. Fukten i snødekket kan svekke laget og føre til naturlig utløste skred, men når og om dette skjer er usikkert. Mot de aller høyeste toppene kan de komme et dryss med nysnø, men denne vil raskt stabilisere seg.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er fuktig/våt helt til topps, men fortsatt tørr lagdeling i snødekket. Det er mildt i regionen, samt fravær av nattefrost og utstråling på grunn av overskyet vær. I skyggefulle partier over 600 moh kan det være tørr snø under den fuktige overflaten, mens snødekket under tregrensen er vått og stort sett gjennomfuktet. Snøgrense på ca 100 moh.

I høyfjellet, over 800 moh, er det også vedvarende svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket. Laget ligger under flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 17.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -2 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 18.05.2021

6-10 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. 0 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Perioder med stiv kuling først på dagen. Minkende vind mot kvelden. Litt lavere temperatur utover ettermiddagen. Mest nedbør først på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS