Snøskredvarsel for region Indre Troms søndag 30.05.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Generelt gunstige forhold. Regn og mildvær gir fare for naturlig utløste våte skred under mildværsgrensa.

Skredfarevurdering

Generelt er det stabil snø. Det ventes høyere temperatur og noe nedbør på søndag, og under mildværsgrensa vil det føre til enkelte naturlig utløste våte løssnøskred. Dersom regn og mildvær når høyt nok opp i fjellet, kan vann trenge ned til de gamle vedvarende svake laga og det kan gå store flakskred. Med nedbøren og mildværet som er meldt øker sannsynligheten for dette noe, men holder seg fortsatt rimelig lav. På de aller høyeste toppene kan nedbøren komme som snø og danne enkelte små myke fokksnøflak i leheng.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

De siste dagene har mildvær og regn påvirket snødekket. I fjellet er snødekket hardt, men der solen står på og under mildværsgrensa finner man våt og mykere snø. Det har i perioder vært stor snøsmelting og snøgrensa har krøpet oppover og ligger nå på rundt 100-300moh de fleste steder.

Snøen i høyden er likevel lagdelt, og det finnes både harde skarelag der vann kan hope seg opp, og gamle kantkornlag dypt ned i snødekket og ved bakken. De gamle kantkornlagene har begynt å bli smelteomvandlet, og finnes hovedsaklig høyt til fjells, men det gikk flakskred på de i starten av forrige uke i naboregionen Lyngen.

Fjellvær, 29.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -5 °C til 3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 30.05.2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -2 °C til 5 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sørvest

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS