Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 28.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk vindtransportert snø. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket.

Skredfarevurdering

Enkelte steder kan det være lett å løse ut skred i de nyeste nysnøflakene eller i fokksnøen fra tidligere i uken. Vær oppmerksom på at lett og ubunden nysnø kan skjule et og annet ustabilt fokksnøflak fra tidligere i uken, særlig høyt til fjells der stabiliseringen av snøen tar tid. Det kan være mulig å påvirke dypere vedvarende svake lag ved stor tilleggsbelastning som for eksempel ved vekten av en skuter. Da kan skred bli svært store. Grunnet stor pålagring er østvendte leheng mest utsatt for svært store skred, men det vedvarende svake laget er tilstede i alle himmelretninger i høyden.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

Snøen er svært ujevnt fordelt. På utsatte plasser er det avblåst, mens store mengder fokksnø har samlet seg til myke flak i leområder og beskyttete terrengformasjoner. I skogen er snøoverflaten løsere og nysnøen mindre bundet. Mildværet sist helg fuktet opp snøen i lavlandet.

Dypere i snødekke finnes det vedvarende svake lag. Mildværet sist helg ødela trolig noe av det opp til 600-700 moh, men i høyden er nok vedvarende svake lag av kantkorn fremdeles intakt. Observasjoner som drønn i snøen og svært store skred bekrefter at kantkornlag dypt i snødekket har godt potensiale til bruddforplantning når det først bryter.

Fjellvær, 27.01.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stille/svak vind fra nordøst. -20 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 28.01.2022

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS