Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 01.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Som skiløper kan du treffe på ustabil fokksnø som er lett å løse ut i enkelte heng. Terreng som vender mot Ø-SØ er mest utsatt.

Vedvarende svake lag i snødekket er nå vanskeligere å påvirke, men vær forsiktig høyt til fjells spesielt der snødekket er tynt. Faren for å påvirke vedvarende svake lag i snødekket øker med høyden over havet.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten vil sannsynligvis preges av fokksnø eller områder avblåst til skare/barmark etter mye vær. Det er skare eller bart på rygger og oppstikkende formasjoner. Terreng som er skjermet for vind fra V kan ha mye mykt bundet eller løs snø. Under skoggrensa vil du også i større grad finne løs snø. Generelt er det godt med snø, særlig sør og øst i regionen.

Mildvær har ikke klart å smelteomvandle kantkornet snø ved bakken som finnes i alle himmelretninger. Kantkornlaget er nå imidlertid dekket av hard og bærende snø som gjør at det skal større belastning til for å påvirke det. Unntaket kan være høyt til fjells hvor mildværet ikke har påvirket snødekket like mye.

Fjellvær, 31.01.2023

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -13 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet. Økende vind om kvelden.

Fjellvær, 01.02.2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til onsdag. Frisk bris fra vest, endring til stille/svak vind fra nordvest natt til onsdag. -16 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Overgang til bris av skiftende retning.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS