Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen tirsdag 12.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Kraftig vind kan føre til snøskred løsner av seg selv. Fjernutløsning er sannsynlig. Unngå alt skredterreng!

Skredfarevurdering

Kraftig vindøkning fører til en alvorlig skredsituasjon! Pålagring av fokksnø i leområder kan føre til at svakt lag av kantkorn kollapser og skred forventes å løsne av seg selv. Skredene kan nå skredstørrelse 3, store skred. Det ligger mest løs snø tilgjengelig for vindtransport i Breheimen, nord i varslingsregionen.
Fjernutløsning av skred er sannsynlig. Skytende sprekker og drønnelyder i snødekket er tydelige faretegn som må tas på alvor!
Det finnes også flere kantkornlag dypere i snødekket. De kan påvirkes der snødekket er tynt og ved stor tilleggsbelastning.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. januar 2021

Snøoverflaten søndag 10.01. Mengden snø og grad av vindpåvirkning varierer innad i regionen. Generelt mindre vindpåvirket snø nord i regionen. Snøoverflaten under tregrensa for det meste myk, høyere opp varierer hardheten. Vest- og nordvendt snøoverflate er generelt preget av vind, mens leområder i øst og sør har stedvis mykere snø. Utsatt terreng har lite snø og kan være avblåst ned til gamle skarelag. Snøfordelingen i terrenget er generelt jevn, med noe mer snø i nord- og vestvendt terreng.

Det finnes vedvarende svake lag med kantkorn og rim høyt i snødekket. Vind på lørdag og søndag har noen steder dekket kantkorn med fokksnø.
Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn dypere i snødekket rundt skarelag og ved bakken. De dypt begravde vedvarende svake lagene har vist seg vanskelig å påvirke, men vær oppmerksom på tynt snødekke og ved stor tilleggsbelastning.

Det har blitt rapportert om mange faretegn de siste dager. Skytende sprekker, drønn og naturlig utløste skred. Skredaktivitet har i all hovedsak foregått i østlig sektor og svakt lag i samtlige skred er kantkornet snø under fersk vindtransportert snø.

11.01 ligger ca. 10-15 cm løs snø tilgjengelig i alle himmelretninger.

Fjellvær

Mandag 11. januar 2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -17 °C til -12 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. januar 2021

4-6 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra nordvest. -21 °C til -12 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS