Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 15.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

I høyden er nysnøflak i leområder problemet. Ellers kan det gå våte skred i bratt terreng.

Skredfarevurdering

Under mildværsgrensen vil mangel på nattefrost gjøre at varmen trenger dypere i snødekket. Der det kommer regn, vil det bidra til oppvarming. Vedvarende svake lag fra tidligere i vinter kan aktiveres og gi større våte flakskred. Sannsynligvis vil problemet være størst i heng mot nord som er lite påvirket av sol og varme tidligere. Våte løssnøskred er fortsatt aktuelt der varme gir våt og råtten snø. Disse vil være lett for skiløper å løse ut og kan også løsne naturlig. Faren for glideskred og skavelbrudd er tilstede og gjør det krevende å ferdes i høyfjellet med mange ulike problemer å ta hensyn til. Høyt til fjells der snødekket ikke utsettes for varme, vil snøoverflaten i stor grad være hard og bærende. Det vil allikevel være fuktighet nede i snødekket etter varmen siste dager som kan svekke vedvarende svake lag. Her kan det være mulig for en skikjører å påvirke svake lag der snødekket er tynt og løse ut store skred. Lokalt kan det dannes myke nysnøflak.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er påvirket av varme høyt til fjells de siste dagene. I skyggesider under ca 1300 moh ventes det at fokksnøflakene fra tidligere har blitt fuktige. I solvendt terreng og lavere høyder vil snøen være våtere og mer smelteomvandlet. Vær oppmerksom på at snødekket i høyfjellet fortsatt er vinterlig og lagdelt.

Svake lag med nedføyket rim og kantkorn fra forrige uke, ventes nå å være påvirket av varme og være mindre aktivt. Dypere i snødekket og i skyggesider på de høyeste toppene, ligger eldre vedvarende svake lag av kantkorn rundt skarelag og begerkrystaller ved bakken. Disse kan bli aktive når den bærende overflata blir våt. Dybden på lagene og eventuelle overliggende skarelag kan gi ustabilitet til varierende tidspunkt.

Onsdag og torsdag er det meldt om mange våte str 2 løssnø- og flakskred flere steder i sentrale Jotunheimen.

Det er observert drønn flere steder i regionen siste dagene. Senest torsdag ved Krossbu i vestlig fjellside, rundt 1300 moh. Torsdag ble det meldt om skavlbrudd i østvendt fjellside i Leirdalen.

Fjellvær, 14.05.2021

1 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra øst. -1 °C til 5 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i sørøst.

Fjellvær, 15.05.2021

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -1 °C til 3 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i øst.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS