Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 11.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Et nedføyket svakt lag av kantkorn kan føre til store skred. Fjernutløsning fra slakt terreng er mulig.

Skredfarevurdering

Skredfaren er fremdeles betydelig, selv om sannsynligheten for naturlig utløste skred nå er liten. Betydelige mengder fokksnø i øst- og sørvendte leområder ligger på svakt lag av kantkorn og kan påvirkes av en enkelt skiløper. Det er også mulig å fjernutløse store skred fra slakt terreng.
Det oppfordres til svært konservative veivalg med tilstrekkelig sikkerhetsavstand til leområder med fersk fokksnø.
I det gamle snødekket finnes det også lag av kantkorn og begerkrystaller ved bakken, men disse lagene ligger under hard skare og er kun mulig å påvirke der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. april 2022

I snøoverflaten ligger det noe fokksnø etter sist snøfall. Fokksnøen ligger i hovedsak på et hardt og bærende skarelag. Høyt til fjells har ikke mildværet påvirka snødekket i stor grad, og snøen er ujevnt fordelt. Det ligger mest snø i østvendt terreng. Vindutsatte formasjoner har lite og hard snø, og mange steder er det helt avblåst. Snømengden øker vestover i regionen.

Det ligger kantkorn under den ferske fokksnøen høyt i snødekket. Det finnes også lag av kantkorn i snødekket og ved bakken, men disse er dekket av harde og bærende skarelag og blir ikke vurdert som et skredproblem for øyeblikket.

Fredag ble det meldt om skytende sprekker på lag av kantkorn i flere deler av regionen. Lørdag fjernutløste skiløper et skred i østvendt leområde ved Filefjell.

Fjellvær

Søndag 10. april 2022

6 mm i døgnet, opp mot 22 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Sterk kuling fra vest. -12 °C til -6 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i nordvest

Mandag 11. april 2022

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -7 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS