Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 15.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold, unngå skredterreng! Et nedføyket svakt lag av kantkorn kan føre til store skred. Fjernutløsning fra slakt terreng er mulig.

Skredfarevurdering

Hovedskredproblemet består av eldre flak som ligger på et vedvarende svakt lag med kantkornet snø. Det siste snøfallet onsdag gjør det vanskelig å vurdere hvor det ligger skredfarlig snø. Skred kan fjernutløses fra slakt terreng.
Det finnes ustabil snø i alle himmelretninger, men leområder i øst er mest utsatt. Skredproblemet er nok mest utpreget vest i regionen der det ligger mest snø.
Sol og varme vil svekke bindinger i øvre del av snødekket og kunne gi våte løssnøskred i bratte fjellsider. Vær oppmerksom på skavlbrudd.
Sprekker og drønn i snødekket er faretegn som må tas på alvor. Fravær av faretegn betyr ikke at snødekket er stabilt. Det oppfordres til ferdsel utenom skredterreng med gode sikkerhetsmarginer til utløpsområder.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. april 2022

Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Vestvendte områder og utsatt terreng er mange steder avblåst med vinderodert fokksnø og skare. Fokksnøen i leområder ligger i hovedsak på et hardt og bærende skarelag. Økende mengde innblåst fokksnø lenger vest i regionen.

Det ligger aktive kantkorn under den gamle fokksnøen høyt i snødekket som viser god evne til bruddforplantning. Det finnes også lag av kantkorn i snødekket og ved bakken, men disse er dekket av harde og bærende skarelag og blir nå ikke vurdert som et aktivt skredproblem.

Mandag gikk et skiløperutløst 2-300 meter langt skred sør for Bukkehøe. Mandag og tirsdag ble det observert naturlig utløste skred av betydelig størrelse i østvendt terreng ved Tyin.
Flere av skredene ble løst ut av skavlbrudd.

De siste dagene er det meldt om skytende sprekker og drønn i svakt lag av kantkorn i flere deler av regionen.

Fjellvær

Torsdag 14. april 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -12 °C til -2 °C på 1800 moh. Klarvær.

Fredag 15. april 2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -16 °C til 0 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS