Snøskredvarsel for region Jotunheimen søndag 01.05.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket i nordlig sektor i høyden. Vær varsom i bratte heng om sola tar godt tak. Hold avstand til skavler.

Skredfarevurdering

Skredsituasjonen er stort sett uendret. I enkelte heng i høyden kan det være mulig å løse ut skred på vedvarende svakt lag av kantkorn ved stor tilleggsbelastning. Dersom sola tar godt tak kan du som skiløper løse ut små våte løssnøskred i bratte solvendte heng. Faren for glideskred liten, men unngå ferdsel under synlige glidesprekker. Hold god avstand til skavler. De svekkes av sol og varme.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er variert og består av smelteomvandlet snø der sola tar, mens nord- og østvendt terreng fremdeles har et vinterlig snødekke. Snøoverflaten er generelt preget av smelteformer. I noen nordvendte sider, høyt til fjells er det fortsatt tørr snø, enkelte steder med overflatekantkorn og rim. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er økende mengde snø vestover i regionen.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i forbindelse med skarelag høyt i snødekket. Den siste perioden har det ikke vært observert faretegn som kan knyttes til dette. Det finnes lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken som er dekket av hard og bærende snø. Lagene vurderes som for vanskelige å påvirke til at det er et skredproblem.

I solvendte heng er det observert naturlig utløste våte skred.

27.4. ble det observert rimkrystaller på hardt underlag i nordvendt terreng ved Smørstabbtindane. 29.4. noen få cm nysnø, og der den ble flyttet av vinden tyder observasjoner på at den var godt bundet til underlaget.

Fjellvær, 30.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -11 °C til -1 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 01.05.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -15 °C til 1 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS