Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 02.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold der det kommer nysnø. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Noe nysnø og vind vil gi små ustabile fokksnøflak i leheng. Det vil være lett å løse ut skred i fersk fokksnø, særlig om solen titter frem. I enkelte utsatte heng kan skred bli middels store (str. 2). Økende skredfare er knyttet til nysnø vest i regionen. I østlige deler vil skredfaren fortsatt være liten. I enkelte heng i høyden kan det være mulig å løse ut skred på vedvarende svakt lag av kantkorn ved stor tilleggsbelastning. Hold god avstand til skavler og terreng under glidesprekker.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er variert og består av smelteomvandlet snø der sola tar, mens nord- og østvendt terreng fremdeles har et vinterlig snødekke. Snøoverflaten er generelt preget av smelteformer. I noen nordvendte sider, høyt til fjells er det fortsatt tørr snø, enkelte steder med overflatekantkorn og rim. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget med mest snø i østvendte leområder. Det er økende mengde snø vestover i regionen.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i forbindelse med skarelag høyt i snødekket, men observasjoner tyder stort sett på gode bindinger. Lag av kantkorn lenger ned i snødekket og ved bakken som er dekket av hard og bærende snø, og er ikke et skredproblem per nå. 01.05. ble det meldt om kantkorn i overflaten i N og NØ vendte heng ved Sognefjellet. Og det er også stedvis meldt om overflaterim på hardt underlag.

Fjellvær, 01.05.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -15 °C til 1 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 02.05.2022

1 mm i døgnet, opp mot 7 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om formiddagen. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS